Aknejen, topaklar ve nodüller şeklinde oluşan, hiçbir tedaviye yanıt vermeyen, yara izi kalma riski yüksek olan şiddetli sivilcelerin tedavisinde kullanılan retinoidler grubuna ait bir ilaçtır. İlacın ciddi yan etkileri nedeniyle mutlaka dermatolog kontrolünde kullanılması gerekmektedir.
Aknejen Aktif Madde
Konudaki Başlıklar
Aktif maddesi izotretinoindir. İzotretinoin, ileri evre akne tedavisinde kullanılan bir A vitamini türevi olan “retinoidler” grubuna ait bir etken maddedir.
Kullanım Alanları
Aknejen, diğer tedavilerin yetersiz kaldığı ve iz kalma riskinin bulunduğu, büyük, topaklar halindeki şiddetli sivilcelerin tedavisinde son seçenek olarak hekimlerin reçete ettiği bir ilaçtır. İlacın verilebilmesi için sivilce sorunu yaşayan kişinin krem, antibiyotik gibi herhangi bir cilt tedavisiyle düzelmemesi gerekiyor.
Acnegen Nasıl Kullanılır?
Doktorunuz yaş, kilo gibi parametrelere göre tedavi dozunu ve toplam tedavi süresini belirleyecektir. Size reçete edilen ilaç dozunu günde 1-2 defa tok karnına bol su ile alınız. Doktorunuz dozu ayarlamak için düzenli aralıklarla kan testleri ve kontroller yapacaktır, bu nedenle tedavi sırasında doktorunuzun tavsiyelerine uymanız önemlidir.
Gebelik kategorisi “X”tir. Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılması bebekte sorunlara neden olabilir. Tedavi sırasında etkili bir doğum kontrol yöntemi tercih edilmelidir. Karaciğer yetmezliği olanların da kullanmaması gerekir.
Eşdeğer İlaçlar
Aknejen eşdeğeri ilaçlar Aknetrent, Roaccutane, Zoretanin olarak sıralanabilir.
Aknenin Yan Etkileri Nelerdir?
En sık görülen yan etkiler arasında kan testlerinde karaciğer enzimlerinde artış, ciltte kuruluk, dudaklarda ve yüzde kuruluk ile birlikte çatlaklar, cildin normalden daha kırmızı ve hassas hale gelmesi, kansızlık, yorgunluk, gözlerde ve göz kapağı bölgesinde iltihaplanma, dudaklarda ve yüzde kuruluk hissi yer alır. kuruluk ve tahriş. sırt, eklem ve kas ağrıları, kan yağlarının (HDL, trigliserit gibi) seviyelerinde değişiklik, baş ağrısı, kandaki kolesterol, idrarda protein veya kan düzeyinde artış, burun, boğaz ve burunda kuruluk ve kabuklanmadan kaynaklanan kanamalar burundaki yaralar ve iltihaplanmalar olarak sıralanabilir. İlacın daha az bildirilen ciddi yan etkileri ise intihar girişimi, anormal davranışlar, zihinsel denge bozukluğu, ciltte veya gözlerde sarılık, idrara çıkmada zorluk, baş ağrısı ve mide bulantısı ve kusmanın eşlik ettiği bulanık görme, şiddetli kas kasılmaları, lenf düğümlerinde şişmedir. , Aşırı terleme, vücut kıllarında artış, ışığa karşı hassasiyet, boğaz kuruluğu ve bakteriyel enfeksiyonlar. Bunlar ilacın ciddi yan etkileridir. Yan etkilerin sıklığına ve şiddetine göre gerekirse doktorunuza danışınız.
Aknegen Fiyatı 2020
Acnegen 20 mg 30 tabletin 2020 güncel satış fiyatı 29,06 TL’dir.