2020 yılında Corona virüsüyle gelen kısıtlamalar nedeniyle 12 Mart’tan itibaren düğün salonları kapatılırken, yapılan açıklamalara göre düğün salonlarının haziran ayı sonuna kadar açılamayacağı bilgisi verilmeye başlandı. Hal böyle olunca evlilik hazırlıkları ve düğün hazırlıkları temmuz ayına ertelenmiş gibi görünüyor. Düğün masraflarına daha yakından bakalım.
Düğün Salonlarında Rezervasyonlar %90 Ertelendi
Konudaki Başlıklar
İstanbul Toplantı ve Düğün Salonu İşletmecileri (ISTDO) Başkanı Adem Sönmez, 15.05.2020 tarihinde şu açıklamayı yaptı:
“Şu anda işyerleri mart-nisan aylarındaki düğünleri randevu alarak haziran ve sonrasına erteliyor.
Sosyal Mesafeli Düğünler Geliyor
“Gelecekte sosyal mesafeli düğünlerin de olacağını düşünüyoruz ancak şu anda önceliğimiz Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun önümüzdeki günlerdeki gelişmelere göre yapacağını düşündüğümüz olumlu açıklamalardır.”
Düğün Masrafları Değişti Geçen sene düğün yapmış bir Damat olarak en iyi düğün masraflarını ve toplam masraf listesini (Ya da daha doğrusu Erkek tarafını) bildiğimi düşünüyorum. A’dan Z’ye tüm düğün masraflarını güncel fiyatlarla birlikte bulabilirsiniz.
Evlilik başlı başına bir süreçtir ve bu sürece başladığınızda öncelikle birkaç aşamadan geçmeniz gerekir. Kız isteme ve nişanlanma süreci bu aşamaların ilkidir ve geleneklerimize göre bunlar tamamen ayrı gider kalemleridir. Düğün masrafları öncesinde bu aşamaları detaylı olarak listelediğimiz konuları hazırladık. Eğer henüz düğün aşamasına gelmediyseniz bu aşamadan önce hesaplamanız gereken tüm masrafları aşağıdaki başlıklarda bulabilirsiniz.
2020 fiyatlarıyla toplamda harcayacağınız minimum para miktarı: 24.000 TL
2020 Düğün Giderleri Listesi
Bu konuda sadece düğün sırasında yapacağınız harcamaların maliyet listesi listelenir. Bu maliyetlerin altına veya üstüne çıkabilirsiniz.
Son Güncelleme: 14.05.2020
İki Orta Sınıf Ailenin düğün masrafları.
-mobilya (bellona yemek odası, oturma odası, yatak odaları, mutfak masası, zigon sehpa, portmanto) ……………………………….22 bin TL
-beyaz eşyalar (Arçelik buzdolabı, TV, çamaşır ve bulaşık makineleri, küçük ev aletleri)……………………………………………..13.500 TL
-halı ve perdeler………………………………………………5.000 TL
-diğer ev tekstili (yastık, yorgan, nevresim vb.)……………………………………………………………………3.500 TL
-Gelinin yani benim taktığım takılar………………………..40.000 TL
-gelinlik, çiçek, damatlık……………………………………..4.500 TL
-dış mekan çekimi……………………………………………………….1500 TL
-düğün masrafları……………………………………………….18.000 TL
-ulaşım giderleri………………………………………………3.500 TL
-Mutfakta kullanılacak tabak, kase vb.………………7.000 TL
-söz çiçeği, çikolata vb.……………………………………….800 TL
-sözüm………………………………………………….900 TL
– Kına gecesi kıyafetleri ve masrafları……………………………….800 TL
-2 aylık ev kirası ve depozito………………………………..4.000 TL
-mini balayı………………………………………………………2.000 TL
-doğalgaz, su, elektrik abonelikleri……………………1.500 TL
-düğün masrafları……………………………………………………450 TL
-kuaför………………………………………………………………..1.500 TL
-Çeyiz alışverişi……………………………………………………….6.000 TL
-davetiye………………………………………………………………..700 TL
-aileler için düğün kıyafetleri…………………………………2.500 TL
Gelin kıyafeti
4.500 TL (Ortalama)
Gelinliğin kiralanmadığını düşünürsek en düşük fiyatlı gelinlik 2500 TL’den başlıyor ve tahmin edemeyeceğiniz şekillerde artıyor. İkinci el gelinlik almak istiyorsanız madaCruz gibi sitelerden 500 TL ile 900 TL arası fiyatlara satın alabilirsiniz. Ancak ikinci el gelinlik almak zorlu bir süreçtir, beden sorunları yaşanır, satıcıyla görüşme vb. oldukça sıkıcıdır.
Beğendiğiniz bir gelinlik için ortalama gelinlik fiyatları en az 4.500 TL’den başlıyor, kişiye özel yaptırdığınızda bu rakam rahatlıkla 4.000-6.000 TL arasında olabiliyor.
Geçen yıl Aysira’dan 4.500 TL’ye almıştım.
damat takım elbise
2.000 TL (Ortalama)
Takım elbiseleri genelde kadın tarafı alıyor ancak kış aylarında alırsanız çok daha uygun fiyata bulmanız mümkün. Ancak benim tavsiyem nişandan önce erkek takım elbise (daha sonra damatlık da olabilir) seçmeniz olacaktır. Yani nişandan sonra bu takımı aldığınız yere götürüp terziye damatlık olarak özel diktirebilirsiniz.) Bütün bunları ücretsiz yapan firmalar da var. Bütün bunları Abdullah Kiğılı yapıyor. Böylelikle 2.000 TL karşılığında hem nişanda hem de düğünde giyebileceği damatlık takımı yaptırmak mümkün oluyor.
ayakkabı
250 TL (Ortalama)
Özellikle düğün ayakkabısı alacaksanız “düğün” tabiri en az iki kat daha fazla ayakkabı almanıza neden olacaktır.
Tacize uğramamak için mümkünse bunu bildirmeden alışveriş yapmalısınız. Yine ayakkabıya en az 250 TL harcamalısınız.
Gelin Ayakkabısı fiyatları 120 TL ile 800 TL arasında değişmektedir. Bu arada bütçeniz kısıtlıysa gelin ayakkabısı almanıza gerek yok; beyaz olan her şeyi giyebilirsiniz. Hatta daha rahat olsun diye spor ayakkabı giyenler bile var.
Damadın Tıraş Olması
150 TL (Ortalama)
Sadece tıraş etmeyin. Maalesef damadın cümleye girmesiyle bu fiyat artıyor. Ve ister kuaförünüz ister berberiniz olsun sizden en az 3 kat fazla ücret alıyorlar. Ancak 150 TL’ye bu tıraş işini çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz. (30 TL’ye damat tıraşını normal tıraş gibi yaptırdım.)
Gelin Saçı ve Makyajı
500 TL (Ortalama)
Gelin saçı ve makyajı: Fazla konuşmaya gerek yok, berber bunu yapıyorsa kuaförlerin neler yapmadığını düşünün. En az 300 TL harcamalısınız. Bilginize, fiyat sadece gelin içindir. Eğer başka yakınlarınız da yaptıracaksa ve siz de bu konuda mutabakata varırsanız fiyatlara tek seferde +50 (kişi başı) eklenebilir.
Düğün Mekanı
2020 yılında yapılan tüm rezervasyonların %90’ı iptal edildi veya ertelendi. Bu nedenle en erken ağustos ayı için yeni rezervasyonlar yapılmaktadır.
700 kişi için (ortalama 17.000 TL)
Kır düğünü, havuz başı düğünü ve salon düğünü seçeneklerinin her birinin fiyatı, bulunduğu ilçeye ve konsepte göre farklılık gösteriyor.
Kır düğünü fiyatları 6 ay önceden rezervasyon yapılması durumunda 200 kişilik en az 12.000 TL’dir.
Salon düğünü için bu rakam 200 kişi için en az 4.000 TL’dir.
700 kişilik yemekhanede düğünün maliyeti hafta içi en az 7.000 TL, hafta sonu en az 9.000 TL’dir.
Düğün Yemeği
Düğün yemeği en az 3 çeşitten oluşmalıdır ve pastanın yanı sıra bir tatlı da bulunmalıdır. 400 kişilik bir düğün yemeğinin değeri en az 6000 TL’dir. (yemek firmaları tarafından verilen fiyat) Düğün mekanı ile anlaşıldığı takdirde toplamda daha ucuz olabilir.
Davet
1000 kişi için çok değişken (150 ile 1000 TL arası)
Davetiyeler için oldukça çekici ve ekonomik modelleri tercih edebilir, bütçenizi zorlamadan eksiksiz bir hazırlık yapabilirsiniz. Hatta bileşenleri satın alıp kendiniz de yapabilirsiniz, böylece manuel işçilik maliyetlerinden tasarruf edebilirsiniz. Ama elbette buna zaman ayırmanız gerekiyor. Basılı davetiyenin 200 adet olduğu düşünüldüğünde fiyat 200 TL’den başlıyor ve modele göre artıyor. 1000 adet davetiyeyi 250 TL’den 800 TL’ye kadar değişen fiyatlarla satın almak mümkün. Ancak davetiyeler için matbaacılarla görüşmenizi tavsiye ederim. Çok daha ucuza yaptırabilirsiniz.
Alkollü İçecekler
Düğün içecekleri: Alkollü düğünlerin her zaman çok daha maliyetli olduğu biliniyor. Bu nedenle alkollü içecek ikramı yapılacak bir düğünde içecek bedeli en az 5000 TL olmalıdır.
Düğün Pastası
Düğün pastası: Sade bir düğün pastası 200 TL’den başlıyor, model, katman ve lezzet farklılıklarıyla artıyor. Ancak unutulmaması gereken şu: Düğün pastası genellikle düğün mekanı konseptine dahil edilir.
Düğün Arabası
Eğer aracınız yoksa ya da farklı bir düğün arabasına sahip olmak istiyorsanız günlük düğün arabası kiralama ücreti kullanacağınız araba modeline göre 800-900 TL arasında değişmektedir.
gelin arabası dekorasyonu
Çiçeksiz gelin arabası süsleme ücreti en az 150 TL’dir. Çiçekli gelin arabası dekorasyonu 250 TL’den başlıyor.
Düğün sonrası eğlence: Damat tarafından da karşılanan bu masraf gittiğiniz yere göre değişmekle birlikte en az 1.000 TL tutarındadır.
Pastayı keserken, düğünde müzisyenlere vb. vereceğiniz küçük paraları da hesaba katarsak harcamalarınız en az 100-200 TL olacaktır.
Kızı Düğün Evinden Almak
Yine damadın harcamalarından biri de buradaki geleneklerdir. Kapı açma ücreti 100-200 TL olup gelinliğin ve duvağın açılması sırasında gelinin erkek kardeşine 100 TL, gelinin annesine süt için 200 TL ödenmesi adettendir.
ipuçları
Ayrıca gelin konvoyu sırasında zarflara koyacağınız 5 TL’lik banknotlardan en az 100 TL’sini de hazırlamanız gerekebilir. Cebinizde en az 200 TL bozuk para olsun.
Aşağıdaki görsele tıklayarak sıfırdan ev inşa etmenin maliyetini öğrenebilirsiniz.
3 yıl önce güncellendi.