Site icon YKS Blog

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir? Bilmeniz Gereken 5 Önemli Bilgi

Anlaşmalı boşanma, evli olan ve en az 1 yıldır evli olan eşlerin, anlaşmalı boşanma protokolünün belirlediği şartlar çerçevesinde, mahkeme önünde anlaşmalı olarak ve kendi istekleriyle boşanmalarıdır. Eşlerden birinin açtığı çekişmeli boşanma davasını diğer eşin kabul etmesi halinde de boşanma gerçekleşebilir.

Anlaşmalı boşanma davası genel boşanma nedeni olup 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 166. maddesinde düzenlenmiştir. Davanın kabulü ile evlilik birliğinin temellerinin sarsıldığı kabul edilmektedir. Evlilik birliğinin temellerinin sarsılması boşanmanın yaygın nedenlerinden biridir.

Ülkemizde evlilik birliğini sona erdiren sebepler arasında en sık görülen sebep evlilik birliğinin temellerinin sarsılmasıdır ve anlaşmalı boşanma davası da bu sebeplerden biridir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü

Konudaki Başlıklar

Anlaşmalı boşanma protokolü şu şekilde tanımlanabilir: Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için 1 yıllık evli olma şartını sağlayan çiftlerin, aralarında yapacakları protokolde en az aşağıdaki hususlarda anlaşmaları gerekmektedir. Birincisi “boşanmanın mali sonuçları”, ikincisi ise “müşterek çocukların durumu”. Hakim taraflar arasındaki protokolü inceler ve uygun görürse boşanma davası kabul edilir.

Hakimin, protokolün tarafların özgür iradesi sonucu oluşturulduğu ve hiçbir tarafın baskı altında olmadığı konusunda ikna olması gerekir. Ayrıca hakim, protokolde tarafların veya ortak çocukların aleyhine olabilecek düzenlemeleri değiştirebilir veya kaldırabilir. Hakim ancak bu değişikliklerin taraflarca kabul edilmesi halinde boşanma davasının kabulüne karar verebilir.

Gerek avukat aracılığıyla açılan boşanma davalarında gerekse çiftler tarafından açılan davalarda hakim, tarafları bizzat dinlemeden karar vermemektedir. Bu nedenle duruşma günü tarafların duruşma salonunda hazır bulunmaları gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Bulunması Gereken Hususlar

Boşanma protokolünde yer alması gereken zorunlu konulardan biri de boşanmanın maddi sonuçlarına ilişkindir. Finansal sonuçlar; Nafaka, tazminat gibi düzenlemeleri içerir. Diğer konu ise ortak çocukların durumu; Çocuğun velayeti gibi konuları içerir.

Boşanma davasının herhangi bir nedenle reddine karar verilmişse ve mahkeme kararının kesinleşmesi üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen taraflar bir araya gelememiş ve ortak hayat kurulmamışsa, boşanma davası açılmış sayılır. evlilik birliği temellerinden sarsıldı. Bu durumda taraflardan birinin başvurusu üzerine çiftlerin anlaşmalı olarak boşanmalarına karar verilir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nereye Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası eşlerin son 6 ay içerisinde yaşadıkları yer mahkemesinde açılır. Eşlerin son 6 ay içerisinde aynı konutta birlikte yaşamamış olması durumunda eşlerden birinin ikamet adresinde de açılabilir. Yetkili mahkeme Aile Mahkemesidir. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde davaya Asliye Hukuk Mahkemesi (Aile Mahkemesi olarak) bakmakla görevlidir.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi

Anlaşmalı boşanma dilekçesinin protokole uygun olarak hazırlanması gerekmektedir. Boşanma protokolünde yer almayan hususlara yer verilmemeli ve protokol kapsamında tarafların Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesi uyarınca boşanmak istedikleri belirtilmelidir. Dilekçede tarafların evlilik birliğinin temellerinin sarsıldığı belirtilmelidir.

Ayrıca Medeni Kanun kapsamında aşağıdaki hususların da dilekçede yer alması gerekmektedir.

1) Mahkemenin adı (İstanbul Nöbetçi Aile Mahkemesi gibi)

2) Davacı ve davalının (tarafların) adı, soyadı ve ikamet adresleri

3) Davacının TC Numarası (11 Haneli Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası)

4) Davanın avukat aracılığıyla açılması halinde avukatın adı, soyadı ve adresi

5) Davanın konusu, varsa davanın değeri

6) Davaya göre delillerin numaralandırılmış sırası

7) Kanıt nasıl kanıtlanır?

8) Hukuki ve hukuki sebepler

9) Davada istenen sonuç

10) Davacının imzası veya avukat aracılığıyla açılmışsa avukatın imzası (veya elektronik imza)

Yukarıda sayılan hususlarda (1-5-6-7-8 hariç) mahkemece eksiklik tespit edilmesi halinde davacıya süre verilecektir. Bu eksikliklerin süresi içinde tamamlanmaması halinde mahkemece davanın açılmamış sayılacağına karar verilecek.

Bu nedenle hem boşanma davasının başlangıç ​​aşamasında hem de boşanma protokolünün hazırlanması aşamasında usul ve esaslara çok dikkat edilmelidir. Bu nedenle internette bulunan boşanma protokolü örnekleri veya boşanma dilekçesi örnekleri gibi örneklere itibar edilmemelidir.

Sonuç olarak

Her vakanın kendine has bir yapısı olduğu ve özel olduğu unutulmamalıdır. Hiçbir olay birbirine benzemediği gibi, iddiaları ve dayanakları da farklıdır.

Anlaşmalı boşanma davası, boşanmak isteyen çiftlere, anlaşmalı boşanma protokolü kapsamında en hızlı şekilde ve kendi iradeleri sonucu oluşturdukları koşullar altında boşanma imkânı sağlamaktadır. Yıllar süren davalar sonucunda taraflar yıpranmadan evlilik birliğini en kısa sürede sonlandırabilirler.

Hukukumuzda en az 1 yıldır evli olan eşlere sağlanan bu hukuki imkan sayesinde boşanma davalarının yıllarca sürmesi ve çekilmez hale gelmesinin önüne geçilmektedir.

Kaynak: https://leventsamgar.com/anlasmali-bosanma-davasi-nedir/

4 yıl önce güncellendi.

Exit mobile version