YKS Blog

Botoks Nedir ? Nasıl Uygulanır?

Botoks, doktorların yıllardır kırışıklıkları ve yüz kırışıklıklarını tedavi etmek için kullandığı bir ilaçtır. Botox, Clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen bir toksinin marka adıdır. Dysport ve Xeomin gibi başka markalar da var. Botoks, enjekte edilebilir ilk botulinum toksini olduğundan en sık duyduğunuz terimdir.

botoks nedir

Botoks Nasıl Kullanılır?

Konudaki Başlıklar

Doktorların botoks kullanmasının en yaygın nedeni yüz kırışıklıklarının görünümünü azaltmaktır. Ancak Botoks aşısı yaptırmak aşağıdaki gibi diğer durumların tedavisinde yardımcı olabilir:

Şiddetli koltuk altı terlemesi (hiperhidroz)

Şiddetli boyun ve omuz kas spazmlarına neden olan nörolojik bir bozukluk olan servikal distoni

Kontrol edemediğiniz göz kırpma (blefarospazm)

Gözlerin farklı yönlere bakması (şaşılık)

kronik migren

aşırı aktif mesane

Botoks Nasıl Çalışır?

Botoks sinirlerden kaslara giden sinyalleri engeller. Enjekte edilen kas kasılamaz. Bu, kırışıklıkların gevşemesini ve yumuşamasını sağlar.

Botoks en çok alın çizgileri, kaz ayakları (göz çevresindeki çizgiler) ve kaş çatma çizgileri için kullanılır. Botoks, güneşin veya yer çekiminin neden olduğu kırışıklıkları gidermez.

Botoks İşlemi Nasıl Yapılır?

Botoks yaptırmak sadece birkaç dakikanızı alır. Anesteziye ihtiyacınız olmayacak. Sağlayıcı, Botoks’u yalnızca küçük bir rahatsızlıkla belirli kaslara enjekte etmek için küçük bir iğne kullanır.

Tam etkinin görülmesi genellikle 7 ila 14 gün sürer. İşlemden en az 1 hafta önce alkolden uzak durulması en doğrusudur. Ayrıca morlukların önlenmesine yardımcı olmak için tedaviden 2 hafta önce aspirin ve antiinflamatuar ilaçları almayı bırakmalısınız.

Botoksun başka bir alana yayılmasını önlemek için enjeksiyon bölgesini 24 saat boyunca ovalamaktan kaçının. Doktorunuz ayrıca aşılardan sonra 4 saat boyunca dik durmanızı ve egzersize bir gün ara vermenizi isteyebilir.

Botoks İğnesi Ne Kadar Sürer?

Botoksun etkileri 3 ila 6 ay kadar sürer. Kas hareketi yavaş yavaş geri geldikçe çizgiler ve kırışıklıklar yeniden ortaya çıkmaya başlar ve yeniden tedavi edilmesi gerekir. Kaslar küçüldükçe çizgiler ve kırışıklıklar zamanla daha az şiddetli görünür.

Botoksun Yan Etkileri Nelerdir?

Botoks enjeksiyonu sonrasında bazı geçici yan etkilerle karşılaşabilirsiniz. Bunlar şunları içerebilir:

Morarma Bu en sık görülen yan etkidir ve kendiliğinden geçecektir.

Baş ağrıları Tipik olarak bunlar nadirdir ve 24 ila 48 saat içinde sona erer.

Göz kapağı sarkması. Bu, insanların yalnızca küçük bir yüzdesinde olur ve genellikle 3 hafta içinde kaybolur. Bu genellikle Botoks hareket ettiğinde meydana gelir, bu nedenle tedavi edilen alanı ovalamayın.

çarpık gülümseme veya salya akması

Kuru gözler veya şiddetli yırtılma

Enjeksiyon bölgesi çevresinde hafif ağrı veya şişlik

Grip benzeri semptomlar veya genel rahatsızlık hissi

bulantı

Uyuşma

Yakındaki kaslarda zayıflık

Kimlere Botoks Yaptırılmamalı?

Hamileler, emzirenler veya nörolojik hastalığı olan kişiler botoks kullanmamalıdır. Botoks her kırışıklıkta işe yaramadığı için öncelikle bir doktora danışın.

İnek sütü proteinine alerjiniz varsa Botoks aşısını yaptırmamalısınız.

Sağlık Sigortası Botoks Ücretini Karşılıyor mu?

Botoks kozmetik amaçlı kullanıldığında sigorta kapsamına girmez. Kapsam ayrıntıları için sağlık sigorta şirketinize danışın.

Exit mobile version