YKS Blog

Cilt beyazlatma nedir? Nasıl Uygulanır? Cilt Lekeleri için 5 Etkili Maske Tarifi

Cilt beyazlatma genellikle cilt lekelerini beyazlatmak ve koyu lekeleri ortadan kaldırmak için kullanılır. Koyu tenlerin tamamen beyazlatılması uygulaması sağlığa oldukça zararlıdır ve dünyada etik bir uygulama olarak kabul edilmemektedir. Bu doğrultuda her iki uygulama anlatılmış, cilt beyazlatıcı krem ​​önerilerine yer verilmiş, lazerle cilt lekelerinin nasıl giderileceğinden bahsedilmiş ve son olarak cilt beyazlatmanın sağlığa zararları üzerinde durulmuştur.

Neden tercih ediliyor? : Türkiye’de ve tüm dünyada kadınlar ve erkekler genellikle cilt lekeleri ve güneş lekelerinden kurtulmak için cilt beyazlatma işlemi yapmaktadır.

Cilt beyazlatma maskeleri

Konudaki Başlıklar

Düzenli kullanıldığında cilt lekelerine ve özellikle güneş lekelerine faydalı olacak bir karışımla başlamak istiyorum.

Gül Suyu ve Limon Suyu

Hatta bir çay kaşığı gül suyu ve aynı miktarda limon suyunu gül suyuyla karıştırıp pamuk yardımıyla cildinize nazikçe uygulayın. Yağlı bir cilde sahipseniz etkilenen bölgelere tek başına limon suyu sürmeniz önerilir. Ancak cildiniz kuruysa birkaç damla limon suyunu bir miktar hindistancevizi yağıyla karıştırabilirsiniz. Bu cildinizin nem dengesini koruyacaktır.

Patates Kabuğu ve Portakal Kabuğu Tozu ile Salça

Patates kabuğu, cildi temizlemede ve iyileştirmede uzun bir yol kat eden B6 vitamini içerir. Portakal kabuğu tozunu karıştırıp bir macun hazırlayın. Cildinize uygulayın ve yaklaşık 30 dakika bekletin.

Domates Suyu Kürü

Cilt beyazlatma nedir? Nasıl Başvurulur? Cilt Lekelerine Karşı 5 Etkili Maske Tarifi

Cilt beyazlatmanın en bilinen ve en pratik uygulaması domates suyuyla yapılan kürdür. Son derece basit bir uygulama için domates suyunu bir pamuk yardımı ile doğrudan cildinize sürmeniz yeterli olacaktır. Cildinizdeki domates suyu kuruduktan sonra ılık su ile temizleyin. Bu uygulamayı patates suyu ve salatalık suyuyla da yapabilirsiniz.

Zerdeçal Kürü

Aktarlardan alacağınız Sandal Ağacı tozu ve Zerdeçal sayesinde elde edebileceğiniz bu kürü yapmak için öncelikle zerdeçal ve sütü bir kaseye koyup karıştırın. Karışım macun kıvamında olmalıdır. Son olarak bir tutam Sandal Ağacı tozu ekleyin, karıştırın ve cildinize uygulayın. Kurutulan macunu sütle ıslatabilirsiniz. 15 dakika sonra cildinizi temiz bir şekilde yıkayın.

Cilt Beyazlatıcı Krem Önerileri

Cilt beyazlatma ürünleri pazarında sentetik ürünler 2018 yılında toplam gelirin %88,1’ini oluşturarak liderliğini sürdürdü. Cilt beyazlatıcı kozmetik ürünlerinde raf ömrünü uzatmak için koruyucu maddeler eklemek üzere çeşitli kimyasalların yer alması, ürünlere olan ilginin ve pazar payının artmasına neden oldu. Bu kimyasal bileşenler cilt üzerindeki güçlü olumlu etkilerinden dolayı beyazlatma sürecini hızlandırmaya yardımcı olur ve bu nedenle beyazlatma ve parlatma aktivitesinde yaygın olarak kullanılır. Ancak bu kimyasalların uzun vadede olumsuz etkilerinin de olacağı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Bu makale ayrıntılı bir cilt beyazlatıcı krem ​​listesi içermektedir.

Etkili bir cilt beyazlatıcı Krem: 2017 yılında Amerikalı bir kozmetoloji şirketi, Zeta White adında %100 doğal ve %95 organik olan yüz yıkama, nemlendirici ve gece kremini içeren doğal bir beyazlatma sistemini tanıttı.

Bu nedenlerden dolayı daha doğal ürünlere yönelmenizi öneririz.

Hindistan cevizi yağı mantar önleyici özelliklere sahip olduğundan faydalıdır. Ancak Hindistan cevizi yağı genellikle çok yağlı ciltler için önerilmez. Hint yağı, sivilceyi azaltmaya yardımcı olabilecek antimikrobiyal ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir.

Cilt Beyazlatıcılar Zararlı Mıdır?

Piyasada hidrokinon içeren birçok reçetesiz ve reçeteli formülasyon bulunmaktadır. Reçetesiz kremler ve ilaçlar ile reçeteli ilaçlar arasındaki temel fark, reçetesiz formülasyonların maksimum %2 hidrokinon içerebilmesi, reçeteli formülasyonların ise %4’e kadar hidrokinon konsantrasyonu kullanabilmesidir.

Cilt Beyazlatma ve Cıva

Birçok cilt beyazlatıcı, aktif madde olarak civanın toksik bir formunu içerir. Bazı cilt beyazlatıcıların aktif maddesi cıva olduğundan beyazlatma cıva zehirlenmesine neden olabilir. Kullanımları kişinin sağlığına zarar verebilir ve bu nedenle bu tür kremler birçok ülkede yasa dışıdır.

Kremlerle cildi beyazlatmayı ve özellikle güneş lekelerinden kaynaklanan cilt koyulaşmalarını gidermeyi düşünüyorsanız, yararları ve riskleri hakkında doktorunuza veya bir dermatoloğa danışın. Diğer cilt beyazlatma teknikleri gibi, bu ev ilaçları da doğal olarak koyu renkli cildi beyazlatmak için değil, koyu lekeleri tedavi etmek için önerilir. Limon suyu ve hidrojen peroksit cildi ve gözleri tahriş edebilir ve başka yan etkilere neden olabilir. Muhtemelen limon suyu ve hidrojen peroksit gibi cilt beyazlatma ilaçlarını duymuşsunuzdur. Hiperpigmentasyon için bazı ev ilaçlarının bir miktar etkili olduğu gösterilmiştir. Bir doktor veya dermatolog, ihtiyaçlarınıza göre bir cilt beyazlatma ürünü reçete edebilir.

Eğer ten renginizi tamamen beyazlatmayı düşünüyorsanız bunun mümkün olmadığını bilin. Cilt beyazlatıcılar genellikle belirgin sonuçlar vermediğinden tüketiciler, açık ten rengine ulaşmanın mümkün olmadığının bilincinde olmalıdır. Bu ürünlerin varlığının yanı sıra soluk ten güzelliğinin metalaştırılmasının da bir pazarlama aracı olarak sunulduğunu bilmenizi isteriz.

Cilt beyazlatmayı düşünüyorsanız riskleri dikkate almanız önemlidir. Cilt beyazlatmanın sağlığa herhangi bir faydası yoktur. Sonuçlar garanti edilemez ve cilt renginin açılmasının ciddi yan etkilere ve komplikasyonlara neden olabileceğine dair kanıtlar vardır. Yan etkiler arasında güneş hassasiyeti, ciltte kızarıklık, kalınlaşma veya kaşıntı sayılabilir. Kojik asidin bazı çalışmalarda etkili bir renk açıcı olduğu bulunmuş ve kozmetikte de kullanılmasına izin verilmiştir.

Cilt Beyazlatma Neden Dünya Çapında Bir Trend?

Asya’da cildi beyazlatma çabaları en az 1500’lü yıllara kadar uzanıyor. Avrupa’da kozmetiklerde kojik asit ve alfa hidroksil asit gibi bazı maddelere izin verilirken, hidrokinon ve tretinoin gibi bazı maddelere izin verilmemektedir.

Cilt Beyazlatmaya Karşı Çıkan Ülkeler

Güney Afrikalı araştırmacılar, Durban ve Cape Town’da satılan cilt beyazlatıcıların %40’ından fazlasının cıva içerdiğini keşfetti. Bu yasak türünün ilk örneğiydi ve düzenlemeler cilt rengi açıcıların yerli üretimini derhal durdurdu.

Bu tehlikeler ışığında Gana, Fildişi Sahili ve son zamanlarda Ruanda’nın da aralarında bulunduğu Afrika ülkeleri, başta hidrokinon kremler olmak üzere cilt beyazlatıcı ürünleri yasaklamaya başladı.

Bazı ülkeler cilt beyazlatma ürünlerinin kullanımını, içerdiği tehlikeler nedeniyle yasaklamıştır. 2006 yılında FDA, reçetesiz cilt beyazlatma ürünlerini “genel olarak güvenli ve etkili olarak kabul edilmeyen” olarak belirleyen ve bunları potansiyel olarak kanserojen olarak işaretleyen bir kural önerdi. Buna rağmen hidrokinonun birçok dermatolog tarafından hiperpigmentasyonun tedavisinde etkili bir ürün olduğu düşünülmektedir. İnsanlarda hidrokinon kullanımının gerçek riski henüz tam olarak belirlenmemiştir. Bununla birlikte hayvanlarda hidrokinonla ilişkili kansere ve insanlarda şekil bozucu etkilere dair kanıtlar bulunmaktadır. DSÖ, hidrokinonun yan etkilerinin arasında dermatit, mavi-siyah renk değişikliği ve hatta körlük olduğu konusunda uyarıyor. Jordaan ve Van Niekerk, hidrokinon içeren cilt beyazlatıcı kremlerin uzun süreli uygulanmasından sonra üst üste binen papiller lezyonlarla birlikte iki ciddi okronoz vakası bildirdi.

Avrupa Birliği, Kanada, Filipinler, Gana, Nijerya ve Uganda cıva içeren kozmetik ürünlerini yasakladı. Ruanda, Japonya ve Avustralya, hidrokinon içeren cilt beyazlatma ürünlerini yasakladı.

Markalar Beyazlatma Fikrini İptal Etmeye Çalışıyor

Yerel bir gazetede, Amazon’un cıva içeren cilt beyazlatma ürünleri satışını “tehlikeli, ırkçı ve yasa dışı” olarak nitelendiren tam sayfa bir ilan yayınladılar. 23.000 imzalı bir dilekçe Amazon’un Minnesota ofisine elden teslim edildi. Sonuç olarak Unilever, “adil”, “beyazlatıcı” ve “parlaklaştırıcı” sözcüklerini tüm ürün ambalajlarından ve iletişimlerinden kaldıracağını, çünkü “tek bir güzellik ideali önerdiklerini” söyledi. Şirketin yıllık cirosu 500 milyon dolar olan popüler Fair & Lovely beyazlatıcı kreminin adı önümüzdeki aylarda Glow & Lovely olarak değiştirilecek. Johnson & Johnson ayrıca Neutrogena Fine Fairness ve Clean & Clear Clean Fairness serilerinin Asya ve Orta Doğu’daki perakende satışlarına son vereceğini duyurdu.

4 yıl önce güncellendi.

Exit mobile version