Kemikler arasındaki bağlantılar eklemler tarafından oluşturulur. Bize taşınma konusunda çok yardımcı oluyorlar. Hastalık veya kazadan kaynaklanan herhangi bir eklem hasarı hareketinizi bozabilir ve büyük eklem ağrısına veya rahatsızlığa neden olabilir.
Eklem Ağrısına Ne Sebep Olur?
Konudaki Başlıklar
Eklem rahatsızlıkları özellikle yaşlılarda çok yaygındır. Eklem ağrısında en sık görülen şikayetin diz ağrısı olduğu, bunu omuz ve kalça rahatsızlıklarının takip ettiği görüldü. Ancak eklem ağrısı, ayak bileklerinden ayaklara, omuzlardan el bileklerine kadar vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir.
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli bozukluklar ağrıyan eklemlere neden olabilir:
En yaygın artrit türü, bazen “aşınma ve yıpranma” olarak da bilinen osteoartrittir.
Romatoid artrit, vücudun kendi dokularına saldırdığı otoimmün bir hastalıktır.
Bursit, eklemlerinizi tamponlayan sıvı keselerinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkar.
Gut, çoğunlukla ayak başparmağı eklemini etkileyen bir artrit türüdür.
Suşlar, burkulmalar ve çeşitli yaralanmalar
Ağrıya sıklıkla ödem ve iltihaplanma, sertlik ve hareket açıklığı kaybı eşlik eder.
Eklem Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Eklem ağrısı orta derecede rahatsız ediciden zayıflatıcıya kadar değişebilir. Birkaç hafta içinde kaybolabilir (akut) veya birkaç hafta veya ay sürebilir (kronik). Küçük eklem rahatsızlıkları ve şişlikler bile yaşam kalitenizi olumsuz etkileyebilir. Eklem ağrısının kaynağı ne olursa olsun, genellikle ilaçla, fizik tedaviyle veya diğer tedavilerle tedavi edilebilir.
Doktorunuz öncelikle eklem rahatsızlığınıza neden olan altta yatan sorunu teşhis edip tedavi etmeye çalışacaktır. Amaç eklem fonksiyonunu korurken ağrı ve iltihabı azaltmaktır.
Tedavi seçenekleri şunları içerir:
İlaç Tedavi Yöntemi
Aspirin, selekoksib, ibuprofen veya naproksen gibi reçetesiz veya reçeteli nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), şişlikle birlikte orta ila şiddetli eklem rahatsızlığının giderilmesini sağlayabilir. NSAID’lerin, mide-bağırsak kanaması riskinde artış dahil olmak üzere olumsuz etkileri olabilir.
Minimal şişlikle birlikte orta derecede rahatsızlığınız varsa, asetaminofen yardımcı olabilir. Ancak aşırı dozda karaciğer hasarına neden olabileceğinden, özellikle alkol kullanıyorsanız bu ilacı kullanırken dikkatli olun. Tehlikeleri nedeniyle bu ağrı kesicilerden herhangi birini kullanırken dikkatli olmalısınız.
NSAID’ler ağrınızı hafifletmek için yeterli değilse doktorunuz daha güçlü bir opioid reçete edebilir. Opioid ilaçlar uyuşukluğa neden olabileceğinden yalnızca doktor gözetiminde kullanılmalıdır. Ayrıca kabızlığa da neden olabilirler ve bu durum müshil kullanılarak giderilebilir.
Ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilecek diğer ilaçlar şunlardır:
Kas gevşeticiler kas spazmlarını tedavi etmek için kullanılır (etkisini arttırmak için NSAID’lerle birlikte kullanılabilir)
Bazı antidepresanlar ve antiepileptik ilaçlar (her ikisi de ağrı sinyallerine müdahale eder)
İğne ve Enjeksiyon Yöntemi
Ağızdan alınan ilaçlar eklem ağrınızı hafifletmiyorsa doktorunuz enjeksiyon önerebilir.
Steroidler: Her 3 ila 4 ayda bir, eklem içine doğrudan bir steroid ilacı (lokal anestezi ile kombine edilebilir) enjekte edebilirler. Steroid enjeksiyonları en yaygın olarak artrit veya tendinit hastası kişilerde kullanılır. Steroid enjeksiyonları bir yaralanmayı maskeliyorsa eklemi kötüye kullanabilir ve ek hasara neden olabilirsiniz. Çoğu durumda etkisi geçici olsa da yöntemler başarılıdır.
Trombosit açısından zengin plazma tedavisi, kendi kanınızdan oluşturulan ve ağrılı ekleme enjekte edilen yüksek konsantrasyonda trombosit açısından zengin plazma (PRP) içeren bir plazma tedavisi türüdür. Ekleminizde antiinflamatuar ve bağışıklık modüle edici özelliklere sahip yüksek konsantrasyonda trombosit ve protein bulunur.
Proloterapi: Bir dizi enjeksiyonla eklemlere, bağlara ve tendonlara tahriş edici bir maddenin (genellikle bir şeker çözeltisi) enjekte edilmesini gerektirir. Hipoteze göre enjeksiyonlar hasarlı dokuların lokal iyileşmesini teşvik eder. Bir tedavi planı 3-4 ay boyunca haftalık olarak uygulanan 15-20 enjeksiyonu içerebilir.
Fizik Tedavi Yöntemi
Bir fizyoterapistle çalışmak, eklem çevresindeki kasları güçlendirip stabilize etmenize ve hareket aralığınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Terapist tarafından ultrason, sıcak veya soğuk terapi, elektriksel sinir uyarımı ve manipülasyon kullanılacaktır.
Kilo vermek, aşırı kiloluysanız ağrıyan eklemlerinizdeki yükün bir kısmını hafifletmeye yardımcı olacaktır. Egzersiz, kilo vermenin mükemmel bir yoludur, ancak eklemi ağırlaştırmayacak düşük etkili egzersizlere sadık kaldığınızdan emin olun. Yüzme ve bisiklete binme, eklemlerinizi zorlamadan egzersiz yapmanızı sağladığı için en iyi egzersizlerden ikisidir. Yüzme eklemlerinize binen yükü azaltır.
Evde Kullanılabilecek Yöntemler
Kısa süreli eklem rahatsızlıkları evde birkaç kolay stratejiyle giderilebilir.
Eklemi korumak için bir destek veya bandaj kullanın. Eklemi dinlendirin ve rahatsızlığa neden olacak herhangi bir şey yapmaktan kaçının. Eklemi günde birkaç kez yaklaşık 15 dakika buzla ovalayın. Eklemi sıkıştırmak için eklemin üzerine elastik bir bandaj sarın. Eklemi kalp seviyenizin üzerinde tutun.
Ağrıyan eklemlere buz uygulamak ağrıyı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Eklemlerin etrafındaki kas spazmlarını hafifletmek için günde birkaç kez bir ısıtma yastığı kullanın veya sarın. Doktorunuz hareketliliği sınırlamak veya rahatsızlığı gidermek için eklemin bantlanmasını veya splintlenmesini önerebilir, ancak sertleşip işlevini kaybedeceği için eklemi çok uzun süre hareketsiz tutmayın.
Hangi tedavi yöntemini kullanırsanız kullanın, ağrı şiddetlendiğinde, ekleminiz iltihaplandığında, deforme olduğunda veya eklemi hiç kullanamaz hale geldiğinizde mutlaka doktorunuza başvurarak tıbbi yardım alın.