Site icon YKS Blog

Eliminasyon Diyeti Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Eliminasyon Diyeti Nedir 2

Eliminasyon Diyeti Nedir?

Konudaki Başlıklar

Gıda intoleransları ve hassasiyetleri son derece yaygındır. Aslında dünya çapında insanların %2-20’sinin gıda intoleransı sorunu yaşayabileceği tahmin edilmektedir.

Eliminasyon diyetleri, gıda intoleranslarını, hassasiyetlerini ve alerjilerini diyet yoluyla tanımlamak için altın standarttır.

Rahatsız edici semptomlara neden olduğu bilinen bazı yiyecekleri çıkarırlar ve ardından semptomları test ederken bunları yeniden verirler.

Alerji uzmanları ve kayıtlı diyetisyenler, insanların iyi tolere edilmeyen gıdaları elimine etmelerine yardımcı olmak için onlarca yıldır eliminasyon diyetlerini kullanıyorlar.

Eliminasyon diyeti, vücudunuzun iyi tolere edemeyeceğinden şüphelendiğiniz gıdaları diyetinizden çıkarmayı içerir. Daha sonra bir reaksiyonu gösteren semptomlar aranırken gıdalar birer birer yeniden verilir.

Yalnızca 5-6 hafta sürer ve bağırsakları hassas olan, gıda intoleransı veya gıda alerjisi olan kişilerin hangi gıdaların semptomlarına katkıda bulunduğunu belirlemelerine yardımcı olmak için kullanılır.

Bu sayede eliminasyon diyeti şişkinlik, gaz, ishal, kabızlık ve mide bulantısı gibi semptomları hafifletebilir.

Vücudunuzun iyi tolere edemediği bir gıdayı başarılı bir şekilde belirledikten sonra, gelecekte hoş olmayan semptomları önlemek için onu diyetinizden çıkarabilirsiniz.

Her biri belirli yiyecek türlerini yemeyi veya ortadan kaldırmayı içeren birçok eliminasyon diyeti türü vardır.

Ancak bilinen veya şüphelenilen bir gıda alerjiniz varsa, eliminasyon diyetini yalnızca bir tıp uzmanının gözetiminde denemelisiniz. Bir gıda alerjeninin yeniden ortaya çıkması, anafilaksi adı verilen tehlikeli bir durumu tetikleyebilir.

Besin alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız eliminasyon diyetine başlamadan önce doktorunuza danışın. Alerji belirtileri arasında döküntü, kurdeşen, şişlik ve nefes almada zorluk yer alır.

Uygulama Yöntemi

Uygulamanın iki yöntemi vardır: Eliminasyon ve Yeniden Giriş.

Eleme Aşaması

Eliminasyon aşaması, semptomlarınızı tetiklediğinden şüphelendiğiniz gıdaların kısa bir süre için, genellikle 2-3 hafta süreyle, ortadan kaldırılmasını içerir.

Vücudunuzun tolere edemediğini düşündüğünüz yiyecekleri ve rahatsız edici semptomlara neden olduğu bilinen yiyecekleri ortadan kaldırın.

Bu yiyeceklerden bazıları fındık, mısır, soya, süt ürünleri, narenciye, itüzümü sebzeleri, buğday, glüten içeren yiyecekler, domuz eti, yumurta ve deniz ürünlerini içerir.

Bu aşamada belirtilerinizin gıdadan mı yoksa başka bir şeyden mi kaynaklandığını tespit edebilirsiniz. Yiyecekleri çıkardıktan 2-3 hafta sonra belirtileriniz hala devam ediyorsa doktorunuza bildirmeniz en iyisidir.

Yeniden Tanıtma Aşaması

Bir sonraki aşama, elimine edilen gıdaları yavaş yavaş diyetinize yeniden dahil ettiğiniz yeniden giriş aşamasıdır.

Belirtiler araştırılırken 2-3 gün boyunca her besin grubuna ayrı ayrı başlanmalıdır. İzlenmesi gereken bazı belirtiler şunlardır:

Döküntüler ve cilt değişiklikleriEklem ağrısıBaş ağrısı veya migrenYorgunlukUyku güçlüğüNefes almada değişikliklerşişkinlikMide ağrısı veya kramplarBağırsak alışkanlıklarında değişiklikler

Bir besin grubuna yeniden başladığınız dönemde herhangi bir belirti yaşamıyorsanız, o besin grubunu yemenin sorun olmadığını varsayarak bir sonraki besin grubuna geçebilirsiniz.

Ancak yukarıda belirtilenlere benzer olumsuz belirtiler yaşıyorsanız, tetikleyici gıdayı başarılı bir şekilde tanımlamışsınızdır ve onu diyetinizden çıkarmalısınız.

Tarama dahil tüm süreç yaklaşık 5-6 hafta sürer.

Birçok besin grubunu ortadan kaldırmayı planlıyorsanız doktorunuzdan veya diyetisyeninizden tavsiye alın. Çok fazla besin grubunun ortadan kaldırılması beslenme yetersizliklerine neden olabilir.

Eliminasyon Diyetinde Ne Yiyemezsiniz?

En iyi eliminasyon diyetleri en kısıtlayıcı olanlardır.

Eleme aşamasında ne kadar çok gıdayı çıkarırsanız, hangi gıdaların rahatsız edici semptomları tetiklediğini keşfetme olasılığınız o kadar artar.

Eliminasyon aşamasında sıklıkla elimine edilen gıdalar şunları içerir:

Narenciye: Portakal ve greyfurt gibi turunçgillerden kaçının. Sebzeler: Domates, biber, patlıcan, beyaz patates, kırmızı biber ve kırmızı biber gibi patlıcangillerden kaçının. Fındık ve tohumlar: Tüm fındık ve tohumları yemeyi bırakın. Baklagiller: Fasulye, mercimek, bezelye ve soya Buğday bazlı ürünler gibi tüm baklagilleri tüketmekten kaçının. Nişastalı gıdalar: Buğday, arpa, mısır, kılçıksız buğday, çavdar, yulaf ve ekmekten kaçının. Ayrıca glüten içeren diğer yiyeceklerden de kaçının. Et ve balık: İşlenmiş etlerden, söğüş etlerden, sığır eti, tavuk, domuz eti, yumurta ve kabuklu deniz ürünlerinden kaçının. Süt Ürünleri: Süt, peynir, yoğurt ve dondurma dahil tüm süt ürünlerini ortadan kaldırın. Yağlar: Tereyağı, margarin, hidrojene yağlar, mayonez ve ezmelerden kaçının. İçecekler: Alkol, kahve, siyah çay, soda ve diğer kafein kaynaklarından kaçının. Baharatlar ve Çeşniler: Soslardan, çeşnilerden ve hardaldan kaçının. Şeker ve tatlılar: Şeker (beyaz ve kahverengi), bal, akçaağaç şurubu, mısır şurubu ve yüksek fruktozlu mısır şurubu, agave nektarı, tatlılar ve çikolatadan kaçının.

Bu listede yer almayan diğer yiyeceklerin sizi rahatsız ettiğinden şüpheleniyorsanız bunları da çıkarmanız önemle tavsiye edilir.

Eliminasyon Diyetinde Ne Yenir?

Bir eliminasyon diyeti çok kısıtlayıcı olsa da, sağlıklı ve lezzetli yemekler hazırlamak için hala yeterli çeşitlilik mevcuttur.

Yiyebileceğiniz bazı yiyecekler şunlardır:

Meyveler: Narenciye hariç çoğu meyve. Sebzeler: Gece gölgesi hariç çoğu sebze. Tahıllar: Pirinç ve karabuğday dahil. Et ve balık: Hindi, kuzu eti, yabani av hayvanları ve somon gibi soğuk su balıkları dahil. Süt ikameleri: Hindistan cevizi sütü ve pirinç sütü dahil şekersiz. Yağlar: Soğuk sıkım zeytinyağı, keten tohumu yağı ve hindistancevizi yağı içerir. İçecekler: Su ve bitki çayları. Baharatlar, Çeşniler ve diğerleri: Karabiber, taze otlar ve baharatlar (kırmızı biber ve kırmızı biber hariç) ve elma sirkesi dahil.

Bu kısıtlayıcı aşamada motivasyonunuzu korumak için yeni tarifler geliştirmeyi ve yemeklerinize lezzetli tatlar katacak otlar ve baharatlarla denemeler yapmayı deneyin.

Eliminasyon Diyetinin Faydaları

Eliminasyon diyetleri, hangi gıdaların rahatsız edici semptomlara neden olduğunu keşfetmenize yardımcı olur, böylece bunları diyetinizden çıkarabilirsiniz.

Bununla birlikte, eliminasyon diyetinin aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka birçok faydası vardır:

İrritabl Bağırsak Sendromu Belirtilerini Azaltabilir

İrritabl bağırsak sendromu (IBS), dünya çapında insanların %10-15’ini etkileyen çok yaygın bir bağırsak bozukluğudur.

Birçok kişi, eliminasyon diyetinin şişkinlik, mide krampları ve gaz gibi IBS semptomlarını iyileştirdiğini buluyor.

Bir çalışmada IBS’li 150 kişi ya tetikleyici gıdaları hariç tutan bir eliminasyon diyetini ya da aynı sayıda gıdayı hariç tutan ancak rahatsız edici semptomlarla ilişkili olmayan sahte bir eliminasyon diyetini uyguladı.

Gerçek eliminasyon diyetini uygulayan kişilerin semptomları %10 oranında azalırken, diyete en iyi şekilde uyanların semptomları %26’ya kadar azaldı.

Eozinofilik Özofajitli Kişilere Yardımcı Olabilir

Eozinofilik özofajit (EE), alerjilerin, yiyecekleri ağızdan mideye taşıyan tüp olan yemek borusunun iltihaplanmasını tetiklediği kronik bir durumdur.

EE’li kişiler kuru ve yoğun gıdaları yutmakta zorluk çekerler, bu da boğulma riskini artırır.

Birçok çalışma eliminasyon diyetlerinin EE semptomlarını iyileştirmede etkili olduğunu göstermiştir.

İE’li 146 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada, tüm hastaların %75’inden fazlası, eliminasyon diyeti sayesinde önemli ölçüde daha az semptom ve daha az inflamasyon yaşadı.

DEHB Belirtilerini Azaltabilir

DEHB (dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu), tüm çocukların ve yetişkinlerin %3-5’ini etkileyen bir davranış bozukluğudur.

Çalışmalar, eliminasyon diyetlerinin DEHB semptomlarını azaltabildiğini göstermiştir.

Bir analiz, DEHB semptomlarını iyileştirmek için belirli gıdaları kısıtlayan 20 çalışmayı inceledi. Araştırmacılar, eliminasyon diyetlerinin gıdaya duyarlı çocuklarda DEHB belirtilerini azaltmaya yardımcı olduğunu buldu.

Ancak çocuklar bir tıp uzmanının gözetimi altında olmadığı sürece eliminasyon diyetini uygulamamalıdır.

Eliminasyon diyetleri büyüyen çocuklar için önemli olan birçok temel besin maddesini kısıtlar ve uzun süreli kısıtlama büyümelerini engelleyebilir.

Egzama Gibi Cilt Durumlarını İyileştirebilir

Egzama, kırmızı, kaşıntılı, çatlak ve iltihaplı cilt şeklinde görünen bir grup cilt rahatsızlığıdır.

Egzamanın birçok farklı nedeni vardır, ancak birçok kişi belirli yiyecekleri yemenin semptomlarını kötüleştirebileceğini düşünmektedir.

Çeşitli çalışmalar, eliminasyon diyetlerinin egzama semptomlarını azaltabileceğini bulmuştur.

Egzemalı 15 katılımcının katıldığı bir çalışmada 14 kişi, eliminasyon diyetinin semptomları azalttığını ve tetikleyici gıdaların belirlenmesine yardımcı olduğunu buldu.

Kronik Migreni Azaltabilir

Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 2-3 milyon kişi kronik migrenden muzdariptir.

Migrenin nedenleri hala belirsizdir ancak çalışmalar inflamasyonun tetikleyici olabileceğini göstermiştir.

Bir eliminasyon diyeti iltihaba neden olan gıdaları ortadan kaldırır ve kronik migreni azalttığı gösterilmiştir.

Bir çalışmada, sık migren ağrısı çeken 28 kadın ve iki erkek, altı hafta boyunca bir eliminasyon diyeti uyguladılar ve bu, bu süre zarfında baş ağrısı ataklarının sayısının dokuzdan altıya düşmesine yardımcı oldu.

Eliminasyon Diyetinin Riskleri

Eliminasyon diyetleri hangi yiyeceklerin sorun yarattığını keşfetmenin harika bir yolu olsa da bazı riskleri de beraberinde getirir.

Yeni başlayanlar için eliminasyon diyetleri yalnızca kısa bir süre veya dört ila sekiz hafta boyunca takip edilmelidir.

Bazı besin gruplarının elimine edilmesi sonucu besin eksikliklerine neden olabileceği için eliminasyon diyetinin uzun süre uygulanması önerilmez.

Ayrıca alerjisi olduğu bilinen veya şüphelenilen çocuklar ve kişiler, eliminasyon diyetini yalnızca doktor gözetiminde uygulamalıdır.

Eliminasyon diyetleri kısıtlayıcı olduğundan, belirli besin gruplarının kısa bir süre için bile ortadan kaldırılması çocuğun büyümesine engel olabilir.

Çocuklar aynı zamanda bir besin grubunu yeniden verdiklerinde anafilaksi gibi ciddi reaksiyonlara daha yatkındırlar. Bunun nedeni, vücutlarının yiyeceklerden kaçındıktan sonra onlara karşı ekstra duyarlı hale gelebilmesidir.

Exit mobile version