YKS Blog

Gerçek Bir Şifa Mı: Bamya Tohumu Faydaları

Bamya tohumları yaygın olarak Amerika’nın bazı bölgelerinde yetişen ve abelmoschus esculentus olarak da bilinen bamyadan elde edilir. Bamya tohumu ayrıca içerdiği birçok besin maddesi nedeniyle insan sağlığına da çeşitli faydalar sağlar.

Bamya Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Konudaki Başlıklar

Bamya tohumunun faydaları arasında hazımsızlığı gidermesi, kilo vermeyi kolaylaştırması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kalp sağlığını güçlendirmesi ve sağlıklı adet döngüsünü sürdürmesi sayılabilir. Şimdi bamya tohumunun faydalarına daha yakından bakalım;

Kurutulmuş Bamya TohumlarıKurutulmuş Bamya Tohumları

Bamya Tohumu Hazımsızlığı Giderir

Yapılan bir araştırma, bamya tohumlarından elde edilen ekstraktların Helicobacter pylori bakterisinin bağırsaklara yapışmasını engellediğini gösterdi. Bu, bakterilerin bağırsakta yayılmasını önler. Bamya tohumları, gastroenterit ve ülser gibi bir takım sindirim komplikasyonlarının önlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca başka bir çalışma, bamya tohumlarının sindirimin başlangıcındaki mide ve kas kasılmalarını azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Aynı çalışma, bu süper yiyeceğin sindirim sisteminin kendi kendine boşalma süresini de azalttığını kanıtladı. Bu faydalı tohum aynı zamanda bağırsak sisteminin sağlığının bozulmaması için gerekli olan çözünmeyen lif açısından da zengindir. Yüksek lif içeriği nedeniyle gevşemeye yardımcı olur, lif dışkı ağırlığını artırarak dışkılamayı kolaylaştırır. Bamya tohumları aynı zamanda mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır ve araştırmalar kalsiyumun sindirim enzimlerinin düzgün çalışması için gerekli olduğunu göstermektedir.

Bamya Tohumu Kan Şekerini Yönetmeye Yardımcı Olur

Bamya tohumları, diyabetle mücadelede son derece yararlı olabilecek anti-hiperglisemi aktivitelerine sahiptir. Bu tohumun yüksek lif içeriği diyabet hastası bireylerde kan şekerinin düzenlenmesinde etkilidir. Lif, vücudun bağırsaktan şekeri emme hızını etkiler ve ayrıca bağırsaklarda devam eden şeker asimilasyon sürecini yavaşlatarak kan şekeri seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur.

Bamya Tohumu Kalp Sağlığını Güçlendirir

Bamya tohumları vücuttaki kolesterol seviyelerini düşürme özelliğine sahiptir. Hiperlipidemi (kandaki çeşitli yağların yükselmesi), özellikle diyabetli bireylerde kalp-damar hastalıkları açısından önemli bir risk faktörüdür. Bunun nedeni, durumun sıklıkla koroner komplikasyonlara ve felce dönüşen aterosklerozla sonuçlanmasıdır. Bu tohum iyi bir lif kaynağıdır ve araştırmalar, bu tohum lifinin koroner kalp hastalıkları ve ayrıca kardiyovasküler hastalık riskini azalttığını göstermektedir. Bunun nedeni, bu tohumun kötü kolesterol olan LDL düzeylerini düşürmede önemli bir rol oynamasıdır. Lifin, iyi kolesterol olan HDL kolesterol düzeylerini etkilemeden kandaki LDL düzeylerini düşürebileceğini unutmamak önemlidir.

Taze Bamya Tohumu

Bamya Tohumu Görme Gücünü İyileştirir

Bamya tohumları A vitamini ve beta karoten açısından zengindir. Son çalışmalar, bu besinlerin yaşa bağlı makula dejenerasyonunun önlenmesinde gerekli olduğunu kanıtlamıştır. Ayrıca bamya tohumları, göz dokusundaki oksidatif stresi önleyen ve gözlerde kolajen oluşumuna yardımcı olan önemli miktarda C vitamini içerir. Ayrıca retina ve lenste bulunan tek karotenoidler olan lutein ve zeaksantin içerir. Bu besinler retinadaki oksidatif hasarı önler ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini önemli ölçüde azaltır.

Bamya Tohumu Antioksidan Açısından Zengindir

Bamya tohumları farklı antioksidan aktivitelere sahiptir. Ayrıca bamya tohumları önemli miktarda serbest radikal temizleme aktivitesi gösteren fenolik bileşikler açısından da zengindir. Ancak bu tohum, vücuttaki en önemli antioksidanlardan biri olarak kabul edilen C vitaminini yüksek oranda içerir. Vücuttaki serbest radikalleri temizleyerek oksidatif hasarı ve stresi önler. Bu önemli tohumda bulunan bir diğer karotenoid olan beta karoten de inflamasyonu ve ciddi hastalıkları önlemede önemli olan etkili bir antioksidandır. Bu mucizevi tohum önemli miktarda manganez içerir ve çalışmalar bu mikro besinin etkili bir antioksidan olduğunu göstermiştir.

Bamya Tohumu Toksisiteyi Önlemeye ve Yönetmeye Yardımcı Olur

Bamya tohumları, karaciğer hastalığına neden olan bazı kimyasallara karşı hepatoprotektif özelliklere sahiptir ve vücuttaki karbon tetraklorür seviyesini önemli ölçüde azaltır. Bu tohum aynı zamanda C vitamini de içermektedir ve yapılan bilimsel araştırmalar, C vitamininin kurşun, arsenik, kadmiyum ve civa toksisitesine karşı vücudu korumada etkili olduğunu ortaya koymuştur.

Bamya Tohumu Kanseri Önlüyor

Bamya tohumları önemli miktarda kalsiyum içerir ve bu mineralin yanı sıra yeterli D vitamini alımının kadınlarda meme kanseri riskini önemli ölçüde azalttığı kanıtlanmıştır. Ek olarak kalsiyum alımı kadınlarda kolorektal kanser riskini neredeyse %17 oranında azaltmaya yardımcı olur.

Bamya Tohumu PMS (Premenstrüel Sendrom) Belirtilerini Azaltır

Yüksek kalsiyum içeriği nedeniyle bu tohum PMS semptomlarını önlemeye veya yönetmeye yardımcı olur. Bamya tohumları ayrıca adet öncesi sendromun şiddetini azaltmada etkili olan hem B6 vitamini hem de magnezyumu yüksek miktarda içerir. Bu semptomlar arasında depresyon, anksiyete, baş ağrısı, bel ağrısı, şişkinlik ve sık idrara çıkma yer alır.

Bamya Tohumu Ruh Halinizi İyileştirir ve Kaygıyı Azaltır

Bamya tohumlarının içerdiği bileşenler depresyonun yanı sıra kaygıyı da tedavi eder. Ayrıca bu tohum amino asit ve triptofan içerir. Bu tohumun düzenli kullanımı ruh halini iyileştirir ve bilişsel işlevi artırır.

Bamya Tohumu Migren Ataklarını Azaltır

Bamya tohumları amino asitler ve lizin içerir. Bilimsel çalışmalar bu amino asidin migren ataklarını hafifletmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu tohum, adet sıkıntısı sırasında ortaya çıkanlar da dahil olmak üzere migren ağrılarını tedavi etmek için de kullanılabilir.

5 yıl önce güncellendi.

Exit mobile version