Daha iyi biyotin olarak bilinen H Vitamini, B kompleks vitamin grubunun bir parçasıdır. Tüm B vitaminleri vücudun yiyecekleri (karbonhidratları) enerji üretmek için kullanılan yakıta (glikoz) dönüştürmesine yardımcı olur. Genellikle B kompleks vitaminleri olarak adlandırılan bu B vitaminleri aynı zamanda vücudun yağları ve proteini metabolize etmesine de yardımcı olur. B kompleks vitaminleri sağlıklı cilt, saç, gözler ve karaciğer için gereklidir. Ayrıca sinir sisteminin düzgün çalışmasına da yardımcı olurlar.
Vücudunuzun, proteinin yapı taşları olan karbonhidratları, yağları ve amino asitleri metabolize etmek için biyotine ihtiyacı vardır. Biotin sıklıkla saçları ve tırnakları güçlendirmek için tavsiye edilir ve saç ve cilt için birçok kozmetik üründe bulunur.
Tüm B vitaminleri gibi suda çözünür, yani vücut onu depolamaz. Ancak bağırsaktaki bakteriler H vitamini üretebilir. Ayrıca az miktarda H vitamini içeren gıdalarda da bulunur. Biyotin normal embriyo gelişimi için de önemlidir ve hamilelik sırasında kritik bir besindir.
H Vitamini Eksikliği
Konudaki Başlıklar
H vitamini eksikliği nadirdir. Semptomlar arasında saç dökülmesi, kuru pul pul cilt, ağız kenarlarında çatlama (keilitis), mor, şişmiş ve ağrılı dil (glossit), kuru gözler, iştah kaybı, yorgunluk, uykusuzluk ve depresyon yer alır. Parenteral beslenme (damardan verilen) kullananlarda veya uzun süre antibiyotik kullananlarda ve Crohn hastalığı gibi besinlerin emilimini zorlaştıran rahatsızlıkları olanlarda biotin eksikliği mevcut olabilir.
Biyotini değerlendiren kaliteli bir çalışma yoktur. Önerilen kullanımlarının çoğu zayıf kanıtlara veya vaka raporlarına dayanmaktadır:
Saç ve Tırnak Sorunları
Çok zayıf kanıtlar, H vitamini takviyelerinin ince, bölünmüş veya kırılgan ayak tırnaklarını ve saçları iyileştirebileceğini göstermektedir. Biyotin, çinko ve topikal klobetasol propiyonat ile bir araya getirilerek hem çocuklarda hem de yetişkinlerde alopesi Areata ile mücadelede kullanılmıştır.
Beşik Başlığı (Seboreik Dermatit)
Yeterli biyotin bulunmayan bebeklerde sıklıkla bu pullu saç derisi durumu gelişir. Emziriyorsanız herhangi bir vitamin, şifalı bitki veya takviye almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
diyabet
Ön araştırmalar, biyotin ve krom kombinasyonunun tip 2 diyabetli bazı kişilerde kan şekeri kontrolünü iyileştirebileceğini, ancak biyotinin tek başına aynı etkiye sahip olmadığını gösteriyor. Biyotin’in herhangi bir faydası olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
periferik nöropati
H vitamini takviyelerinin, diyabet veya böbrek yetmezliği nedeniyle devam eden diyaliz nedeniyle bu durumu geliştiren bazı kişilerde periferik nöropati semptomlarını iyileştirdiği rapor edilmiştir. Periferik nöropati ayaklarda, ellerde, bacaklarda veya kollarda sinir hasarıdır. Bazı belirtiler uyuşma, karıncalanma, yanma, ağrı, kas güçsüzlüğü ve yürüme güçlüğünü içerir. Ancak biyotinin periferik nöropatinin tedavisine gerçekten yardımcı olup olmadığını değerlendiren hiçbir çalışma yoktur.
H Vitamini Kaynakları
Maya Pişmiş yumurta ve özellikle yumurta sarısıSardalyaKurabiye (badem, yer fıstığı, ceviz, fındık) ve fındık ezmesiSoya fasulyesiDiğer baklagiller (fasulye, bezelye)Tam tahıllarKarnabaharMuzMantar
Çiğ yumurta akı, vücudun biyotin emilimini engelleyen Avidin adlı bir protein içerir. Gıda işleme teknikleri H vitaminini parçalayabilir, dolayısıyla yukarıda listelenen gıdaların daha az işlenmiş versiyonları daha fazla biyotin içerir.
Mevcut Formlar
H vitamini multivitaminler, B vitamini kompleksleri ve bireysel takviyeler halinde mevcuttur. Standart preparatlar 10 mcg, 50 mcg ve 100 mcg tabletler halinde mevcuttur ve basit bir biyotin veya bira mayası içeren bir kompleks içerir.
Biyotin Nasıl Alınır?
Tüm takviyelerde olduğu gibi çocuklara H vitamini vermeden önce sağlık uzmanınıza danışın. Ulusal Bilimler Akademisi’ne göre, gıdalardan alınan H vitamini için yeterli günlük alım miktarları aşağıda listelenmiştir.
Pediatri
Doğum – 6 ay: 5 mcg 7-12 ay arası bebekler: 6 mcg 1-3 yaş arası çocuklar: 8 mcg 4-8 yaş arası çocuklar: 12 mcg 9-13 yaş arası çocuklar: 20 mcg 14-18 yaş arası ergenler: 25 mcg
Yetişkin
19 yaş ve üzeri: 30 mcg Hamile kadınlar: 30 mcg Emziren kadınlar: 35 mcg
Miktar
Yan etki potansiyeli ve ilaçlarla etkileşim olasılığı nedeniyle besin takviyelerini yalnızca bir sağlık uzmanının gözetiminde almalısınız.
Ancak H vitamininin yüksek dozlarda bile yan etkilerle ilişkilendirilmediği ve toksik olmadığı kabul ediliyor.
Olası Etkileşimler
Biyotinin herhangi bir ilaçla etkileşime girdiğine dair bir kanıt olmasa da biyotin düzeylerini azaltabilen bazı ilaçlar vardır. Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız sağlık uzmanınıza danışmadan H vitamini kullanmamalısınız.
Antibiyotikler: Uzun süreli antibiyotik kullanımı, bağırsakta H vitamini üreten bakterileri yok ederek biyotin düzeylerini azaltabilir.
Nöbet Önleyici İlaçlar: Nöbet önleyici veya antikonvülsan ilaçların uzun süre alınması vücuttaki H vitamini seviyelerini azaltabilir. Valproik asit, biyotin takviyeleri ile iyileştirilebilen biyotinidaz eksikliğine neden olabilir. Ancak herhangi bir takviye almadan önce doktorunuza danışın. Antikonvülsan ilaçlar şunları içerir:
Karbamazepin (Karbatrol)FenobarbitalFenitoin (Dilantin)Primidon (Mysoline)
Doktorlarımızın yazdığı diğer tüm vitamin, ilaç ve takviyeleri ilgili kategoride bulabilirsiniz.