Sivilce, cildin tükürük bezlerinde biriken sebum, atılmayan cilt hücreleri ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Hormonal değişiklikler, stres, beslenme alışkanlıkları ve cildin nem dengesinin bozulması da sivilce oluşumunda rol oynayabilir. Akne ile baş etmek için birçok tedavi alabilirsiniz. Doktorunuzun önerdiği tedavi rejimi yaşınıza, sivilcenizin türüne ve şiddetine göre değişir. Örneğin, etkilenen cildi birkaç hafta boyunca günde iki kez yıkayıp ilaç uygulamanız gerekebilir. Sivilceleriniz için ilaç kullanabileceğiniz gibi ilaçların yanı sıra sivilcelere iyi gelen yöntemler de vardır. Sivilcelere iyi gelen çözüm önerileri ise şöyle:
1. Çinko Takviyesi
Bir çalışma, şiddetli sivilce sorunu yaşayan kişilerin çinko eksikliğine sahip olma ihtimalinin, olmayanlara göre daha yüksek olduğunu gösteriyor. Eğer geçmeyen sivilceleriniz varsa bunun nedeni çinko eksikliği olabilir. Çinko takviyesi sivilce tedavisi için önerilen bir maddedir. Çinko, cildin doğal bakteri dengesini düzenlemeye ve ciltteki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olarak sivilce oluşumunu azaltabilir. Çinkonun ayrıca anti-inflamatuar özellikleri de vardır. Bu, orta ila şiddetli akne ile ilişkili kızarıklık ve tahrişin giderilmesine yardımcı olur.
Sivilce izlerinin görünümünün azaltılmasına bile yardımcı olabilir. Ayrıca çinko cildin iyileşmesini hızlandırabilir ve cildin kurumasını önleyebilir. Ancak her kişinin cildi farklıdır ve çinko takviyesinin faydalı olup olmayacağı kişiden kişiye değişebilir. Çinko takviyesine başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz.
2. Bal ve Tarçın Maskesi
Bal ve tarçın maskesi sivilceler için ev yapımı maskelerden biridir. Bal antibakteriyel özelliğinden dolayı cildi temizler ve besler. Tarçın cildi kurutarak sivilce oluşumunu engeller. Bir yemek kaşığı bal ve bir çay kaşığı tarçını karıştırıp homojen hale getirin. Cildinizi temizledikten sonra bu karışımı sivilcelerinizin olduğu bölgeye sürün ve 15 dakika bekletin. 15 dakika sonra cildinizi ılık su ile temizleyebilirsiniz. Ancak bu maske her cilt tipine uygun olmayabilir ve cilt reaksiyonlarına neden olabilir. Bu maskeyi cildinizin küçük bir bölgesinde deneyin ve cildiniz reaksiyon göstermezse sorunlu bölgeye uygulayın.
3. Yeşil Çay Maskesi
Antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip olan yeşil çay, sivilce oluşumunun azaltılmasında ve cildin temizlenmesinde faydalıdır. Ayrıca cildi nemlendirir ve kızarıklığı azaltır. Yeşil çay gözeneklerin açılmasına ve yağ üretiminin kontrol edilmesine yardımcı olur. Ayrıca cildi besleme ve nemlendirme özelliğiyle bilinen E vitamini de dahil olmak üzere çeşitli vitaminler içerir. Sebum dengesizliğini de ortadan kaldıran yeşil çay cildiniz için oldukça faydalıdır.
Yeşil çayı kaynar suda 3-4 dakika demleyin ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra pamuklu bir ped yardımıyla sivilcelerinizin olduğu bölgeye uygulayın. Ancak her cilt yapısı farklıdır ve herkese iyi gelmeyebilir. Cildiniz farklı tepki verebilir, bu nedenle sivilceye yatkın bölgeye uygulamadan önce cildinizin küçük bir bölgesinde test etmenizi öneririz.
4. Aloe Vera Maskesi
Aloe vera, sivilceye neden olan bakterileri kontrol etmeye ve azaltmaya yardımcı olabilecek antibakteriyel özelliklere sahiptir. Cildinizin köküne kadar giderek sivilceye neden olan bakterileri yok eder. Sivilce oluşumunu da engelleyen alove veranın cilde birçok faydası bulunmaktadır. Ayrıca cildinizin kurumasını önler ve cildinizi nemlendirir. 1 yemek kaşığı aloe vera jelini 1 yemek kaşığı bal ile karıştırıp cildinizi temizledikten sonra sivilcelerin üzerine uygulayın. 15-20 dakika bekledikten sonra ılık su ile yıkayabilirsiniz.
5. Sivilce Kremleri
Sivilce kremleri iltihabı azaltarak, gözenekleri açarak ve bakterileri kontrol ederek akne sivilcelerinde çok önemli bir rol oynar. Sivilce kremleri kapalı sivilceleri (komedonları) açarak sivilce oluşumunu engeller. Sebum dengesini düzenleyerek sivilceleri azaltır. İnsanlar doğru sivilce kremlerini kullanarak ciltlerinin görünümünü iyileştirebilir, daha temiz, sağlıklı bir cilde kavuşabilirler.
Sivilcenin Geçmesi Kaç Gün Sürer?
Sivilce genellikle 1-1,5 ay içerisinde kaybolabilir ancak faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Cildin durumu, sivilcenin büyüklüğü ve şiddeti gibi faktörler de sivilcelerin kaybolması için gereken süreyi etkiler. Doğru bakım rutinlerini takip etmek sivilcelerin hızla iyileşmesine yardımcı olabilir.
Cilt Tipine Göre Bulaşma Yöntemleri Nelerdir?
Cildinize doğru bakım yapmanın önemli bir yönü, hangi cilt tipine sahip olduğunuzu bilmektir. Akne tedavisi cilt tipine göre farklılık gösterebilir. Cilt tipinize göre aşağıdaki adımları takip ederek sivilce oluşumunu önleyebilirsiniz:
Kuru ciltler için: Hafif, komedojenik olmayan ürünler kullanın ve cildi sık sık nemlendirin. Hafif temizleyiciler ve salisilik asit bazlı ürünler kullanın. Yağlı ciltler için: Yoğun nemlendiriciler yerine hafif, yağsız ürünler kullanın ve günlük olarak temizleyin. Salisilik asit bazlı ürünleri seçin. Hassas ciltler için: pH dengeli, alkol içermeyen ürünleri tercih edin. Aşırı yağlı veya kuru olmayan bir nemlendirici kullanın. Alerjik reaksiyona neden olacak ürünlerden kaçının ve koruyucu, hafif ürünlerle cildi nemlendirin. Karma ciltler için: Bölgesel olarak farklı ürünler kullanın. Örneğin yağlı bölgelerde salisilik asit ürünleri, kuru bölgelerde ise nemlendirici kullanın. Cildinizi düzenli olarak temizleyin ve nemlendirin. Stresi azaltın ve sağlıklı bir diyet uygulamaya çalışın. Sivilceye ciddi derecede yatkın cilde sahip kişiler, dermatoloğun önerdiği şiddetli sivilce tedavilerini uygulayın ve cildini temiz tutun.
Her cildin farklı özellikleri vardır ve her cildin tedavisi de farklıdır. Bu yöntemler herkese uygun olmayabilir. En iyi sonuçlar için bir dermatoloğa danışın.
2 yıl önce güncellendi.