Türkiye hakkında pek çok ilginç bilgiye ulaşabilirsiniz. Veya aşağıdaki listeye bakıp sizin için seçtiğimiz şaşırtıcı bilgileri okuyabilirsiniz. Ancak amacınız bilgi edinmekse internet bu konuda da size yardımcı olacaktır.
1. İstanbul, Avrupa ile Asya’yı Birleştiren Şehirdir
Konudaki Başlıklar
Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul’un en ilginç gerçeklerinden biri Avrupa ile Asya’yı buluşturmasıdır. İstanbul dünyada iki kıtayı birbirine bağlayan tek şehirdir. Çünkü şehrin bir tarafı Avrupa’da, diğer tarafı ise Asya’da bulunuyor. Ayrıca İstanbul’un Avrupa yakası Haliç’in ağzıyla ikiye bölünmüştür.
2. Türkiye Dünyanın En Büyük ve En Eski Alışveriş Merkezlerinden Birine Sahiptir
Otantik ürünler almayı ve hediyelik eşya almayı seviyorsanız, İstanbul’daki Kapalıçarşı’nın resmi olarak 1455 yılında kurulduğunu bilmek sizi şaşırtabilir. Bu da onu dünyanın en eski kapalı çarşısı yapıyor. Yüzyıllardır 61 sokaklık bir labirent içinde 3.000’den fazla mağazaya ev sahipliği yapan bu çarşıda, halılardan çaya, lokumdan baharatlara kadar pek çok egzotik ve yerel ürünü bulabilirsiniz.
3. Türk Halkı Çay İçmeyi Sever
Türkler her ne kadar kahve tutkunu olarak bilinse de çay içmeyi de severler. Türkiye nüfusunun %96’sı her gün en az bir fincan çay içiyor ve bunu da “ince belli” bir fincan kullanarak yapıyor. Türkiye dünyanın beşinci büyük çay üreticisidir ve tek başına dünya tüketiminin yaklaşık %6’sını karşılamaktadır. Türkiye’de her gün 245 milyon bardak çay tüketiliyor.
4. Şarap Üretimi Düşündüğünüzden Daha Yaygındır
Tek başınıza veya akşam yemeğinde bir kadeh şarap içmeyi seviyorsanız, Türkiye’de şarap üretiminin sandığınızdan çok daha yaygın olduğunu bilmek ilginizi çekebilir. Şarap denilince pek çok kişinin aklına Fransa gibi Avrupa ülkeleri gelse de Türkiye aynı zamanda en büyük şarap üreticilerinden biridir. Nitekim Türkiye dünyanın dördüncü büyük şaraplık üzüm üreticisidir ve bunun nedeni iklimi ve verimli topraklarıdır.
5. İnanılmaz Bir Kültürel Miras
Türkiye, 13 farklı UNESCO Dünya Mirası Alanına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Dünya Miras Alanları geçici listesinde yer alan 62 bölge daha sınırlarımız içerisinde bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri arasında Mezolitik bir tapınak olan Göbekli Tepe, İncil’de geçen bir şehir olan Efes ve Birinci Dünya Savaşı’ndan kalma bir savaş alanı olan Gelibolu yer alıyor.
6. 80.000’den Fazla Cami Var
Türk halkının %99’u Müslüman olduğundan ülkedeki cami sayısının 84.684 olması şaşırtıcı değil. En fazla cami (3 bin 446) İstanbul’da, en az cami (94) ise Tunceli’de bulunuyor. Tüm bunlara ek olarak Türkiye’nin farklı bölgelerine dağılmış 16.000’den fazla Kur’an Kursu bulunmaktadır. İstanbul’daki en dikkat çekici camilerden biri Sultanahmet Camii’dir. Bu cami, yüksek tavanları ve güzel çinileriyle görkemli ve nefes kesicidir.
7. Türkler Avrupa’ya Birçok Ürün Getirdi
Amsterdam’a ya da Hollanda’ya gittiyseniz her yerin lalelerle kaplı olduğunu fark etmişsinizdir. Peki bu lalelerin aslında Türkiye’den buraya getirildiğini biliyor muydunuz? Laleler Orta Asya’ya özgüdür ve Orta Avrupa’ya gelmeden çok önce Türk bahçelerinde bulunmuştur. Türkiye, Avrupa’yı kiraz ve kahveyle de tanıştırdı. Bu durum, bugün Avrupa mutfaklarında hâlâ kullanılan pek çok baharat için de geçerli: Bu baharatların büyük çoğunluğu Avrupa ülkelerine Kapalıçarşı gibi pazarlardan giriyordu.
8. Noel Baba Türkiye’den Geliyor
Noel Baba’yı karlı Kuzey Kutbu’na benzetsek de aslında Türkiye’den geliyor! Noel Baba, Türkiye’nin Akdeniz kıyısındaki Patara’da doğdu. Türkiye’de doğmuş başka azizler de var. Meryem Ana muhtemelen Efes yakınlarında gömüldü. Aziz Paul Tarsus’tan gelmiş ve Hz. İbrahim Şanlıurfa’da doğdu. Ayrıca Nuh’un Büyük Tufan’dan sonra Ağrı Dağı’nda mahsur kaldığına inanılıyor.
9. Türkiye’de 30’dan Fazla Dil Konuşulmaktadır
Nüfusun %90’ının Türkçe konuştuğu Türkiye’de resmi dil Türkçedir ancak gerçekte 30’dan fazla dil konuşulmaktadır. Zazaca, Kürtçe ve Arapça en yaygın kullanılan azınlık dilleri arasındadır. Vikipedi, Kıpti, Ladino (Yahudi-İspanyolca), Çerkesçe ve Lazca gibi ilginç diller de dahil olmak üzere ülkede konuşulan toplam 39 dili listeliyor.
10. Bir Zamanlar Kapadokya’da Saklanan İlk Hıristiyanlar
Kapadokya, Erken Hıristiyanların Roma imparatorluğundan kaçarken yer altı şehirlerinde ve mağaralarda saklandıkları antik bir bölgedir. Kapadokya’ya giderseniz bugün hala peribacaları ve eski kiliselerin yanı sıra bu yeraltı şehirlerini de ziyaret edebilirsiniz.
Türkiye’ye dair ilginç ve şaşırtıcı bilgiler bunlarla sınırlı değil. Daha fazlasını paylaşmak için:
Leonardo da Vinci neredeyse Galata Köprüsü’nü tasarlıyordu. 1502 yılında II. Beyazıt, Haliç’e köprü yapılması için Da Vinci’ye başvurdu. Ancak Da Vinci’nin çizdiği tasarımı beğenmedi: Beğenseydi o dönemde dünyanın en uzun köprüsü İstanbul’da olurdu. Tünel dünyanın en eski ikinci metro altyapısıdır. 1875 yılında faaliyete geçen Tünel, Londra’dan sonra dünyanın ikinci yer altı metro ağı oldu. Bu ağ bugün hala Beyoğlu-Karaköy arasında hizmetlerini sürdürmektedir. Türkiye dünyanın en büyük fındık üreticisidir. Dünya fındık üretiminin %72,9’u Türkiye’de gerçekleşmektedir. Bunun yüzde 60’ı Karadeniz bölgesinde yapılıyor. 11.000 yıldan fazla bir süre önce, tarımın en eski örneği olarak kabul edilen buğday ve arpa üretimi, Türkiye’nin güney-orta kesiminde büyük bir Neolitik ve Kalkolitik yerleşim yeri olan Çatalhöyük’te gerçekleştiriliyordu. Yani Türkiye’de tarım başladı.
Artık Türkiye hakkında bu kadar çok şey bildiğinize göre, ülkenin farklı şehirlerini ziyaret ederek bu listedeki bilgileri doğrulamaya ne dersiniz? Türkiye’nin keşfedilecek sayısız gizemi ve doğal güzelliği var.
2 yıl önce güncellendi.