Adet uyarıcısı ya da daha doğrusu adet düzenleyici ilaç dediğimizde aslında hormonların dışarıdan alınması sürecini düşünmeliyiz. Bu durum vücut ve hormon dengesi açısından son derece riskli bir davranış olduğundan, adet uyarıcılarını doktora danışmadan kullanmamanızı önemle rica ederiz.
Adet dönemi, kadının ihtiyaç duymadığı dokuları rahminden yani bebeğin geliştiği yerden dışarı atmasıdır. Vücut her ay rahim duvarını kalınlaştırır ve döllenmiş yumurtaya hazırlanır. Yumurta döllenmezse vajinadan dışarı atılır. Bu olaya adet veya adet denir.
Adet Düzensizliği Nedir?
Konudaki Başlıklar
Menstruasyon tamamen normal bir süreçtir. Bazen düzensiz adet dönemleri meydana gelebilir. Adet düzensizliği menopoz döneminde daha sık görülse de bazı rahatsızlıklara bağlı olarak adet düzensizliğinin de belirtisi olabilir.
Adet kanamasının olmaması, adet döneminin uzaması veya kısalması, kanamanın fazla olması, adet görmenin aşırı ağrılı olması gibi durumlarda uzman hekimler tarafından adet düzenleyici ilaçlar reçete edilebilmektedir. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız öncelikle bir uzmana gidip muayene olmalısınız. Bu ilaçları doktorunuzun tavsiyesi olmadan kullanmayınız. Doktorunuz gerekli kontrol ve testleri yaptıktan sonra sizin için en iyi tedavi yöntemini önerecek ve uygulayacaktır.
@kadincaher_sey Adaçayı çayı östrojen içerdiğinden birçok kadın ilaç yerine bitki çaylarını denemektedir.
Önemli Not: Kenevir Yağı, kadınların adet döngüsü sırasında değişen ruh hallerini düzenlemede çok önemli bir bitkisel yağdır.
Menstruasyonu İndükleyen İlaçların İsimleri ve Listesi
Tarlusal
Luteinil
Dufaston
Advil Liquigel
Glifor
Siklo
Apranax Kalesi
Adet Düzenleyici İlaçlar Nelerdir?
Adet düzenleyici ilaçlar kadınlarda östrojen hormonundaki progesteron eksikliğini düzeltmek için kullanılan ilaçlardır. İlaçlar progesteron ve östrojen hormonlarını içerir.
Çoğu kadın adet düzensizliğiyle karşılaştığında uzmana gitmek yerine idrar söktürücü ilaç kullanmayı tercih edebilir. Ancak bir uzmana danışmadan ve adet düzensizliğinizdeki sorunu tespit etmeden bu ilaçları kullanmanız çok tehlikelidir. Adet düzenleyici ilaçlar hormon içerdiğinden kontrolsüz kullanıldığında birçok sağlık sorununa neden olabilir.
Adet Düzenleyici İlaçların Yan Etkileri
Adet düzenleyici ilaçlar hormon içerir. Bu hormonların yan etkilerinin olup olmaması kişiye göre değişmektedir. Bazı kişilerde yan etkilere neden olabilirken bazı kişilerde herhangi bir etki gözlemlenmemiştir. Adet dönemi uyarıcı ilaçlar çoğunlukla tansiyon, migren ve kolesterol rahatsızlığı olan kişilerde yan etkilere neden olabiliyor. Genellikle sırt ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı gibi basit yan etkilere neden olsa da nadir de olsa ileri düzeyde hormonal bozuklukların da görüldüğü belirtiliyor.