dantel modelleri

Avukat Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Avukat; Hukuki ilişkilerin düzenlenmesi, her türlü hukuki konu ve uyuşmazlığın adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözülmesi ve her düzeyde yargı organları, hakemler, kamu ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasının sağlanması ; 1136 sayılı Avukatlar Kanunu’nda kamu hizmetini yerine getiren ve serbest meslek sahibi kişi olarak belirtilmiştir.

Modern yaşamın faydalarından biri olarak insanların haklarına ilişkin farkındalığı, kaynaklara ve hukuki süreçlere erişilebilirliği son yıllarda artmış ve bunun doğal bir sonucu olarak da insanlar haklarını avukatlar aracılığıyla talep etmektedir. Mevzuatta herkesin kendini savunma ve davasını bizzat takip etme yetkisinin olduğu belirtilmesine rağmen (Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 150. maddesinin ikinci ve dördüncü fıkraları gibi bazı istisnalar dışında), hukuki süreçleri profesyonel destek almadan yürütmeye çalışmak hukuki süreçlerde gereksiz emek harcamanıza neden olabilir. Zaman ve para israfına neden oluyor, hatta hak mahrumiyetine varan olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalmamıza bile neden olabiliyor. Bu nedenle hukuki konularda alanında uzman kişilerden destek almak haklı olduğumuzu kanıtlamak adına önemli bir tercih olacaktır.

Avukat Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? 1Resim Kaynağı: cinar.av.tr

Profesyonel destek almaya karar verdikten sonra üzerinde durulan, daha doğrusu dikkate alınması gereken önemli bir soru dikkat çekiyor: Hukuki süreçlerimizde bize yol gösterecek avukata karar verirken seçim kriterimiz ne olmalı? Ünlü avukatların bize karşı ne gibi bir avantajı var?

Bu sorunun cevabının aslında hayatımıza yön vermede önemli bir rol oynaması, sorunun önemini anlamamız için yeterli olacaktır. Çünkü seçimlerimizin sonuçları kısa ya da uzun vadede fark etmeksizin hayatımızda kendini gösterecektir.

Yaşları 24-50 arasında değişen erkek-kadın karma 50 kişiyle yapılan ankete göre kişilerin %76’sı avukat seçerken ilk dikkat ettikleri kriterin referans olduğunu belirtti. İnsanların daha önce yakın çevresi tarafından desteklenmiş ve memnun edilmiş avukatları tercih etmelerinin ilk nedeni başkalarının görüşleridir. Toplumun %24’ü avukat seçiminde ilk kriterin avukatın destek alacağı alandaki uzmanlığı olduğunu belirtti. Kuyu; 50 kişiden 12’si, örneğin boşanma davasında yardım isteyeceği avukatın yalnızca bu konuda uzman kişilerden olmasına dikkat edeceğini ve bu kişilerden birini seçeceğini belirtti. Anket listesindeki diğer seçenekler; Avukatın tecrübesi, mezun olduğu okul ve avukatlık ücretleri devam etmesine rağmen avukat seçiminde ilk kriter olarak bu seçeneklere yer verilmemiştir.

Avukat seçerken çok fazla vurgulanmayan ama çok önemli olan husus, internet üzerinden araştırılan avukatların tabi oldukları Türkiye Barolar Birliği’nin Reklam Yasağı Yönetmeliği’ne uymadıkları ve hukuka aykırı davrandıklarının bilinmesidir. reklam yasağının ihlali. Kendini ‘en iyi avukat’, ‘en iyi boşanma avukatı’ vb. gibi tanıtan kişilerin ve bunun reklamının yapıldığı sitelerin güvenilirliğini sorgulamak büyük önem taşıyor.

Sonuç olarak; Tercih edilen avukatın alanında uzmanlığı, başarı oranı, tanıdık referansları, ulaşılabilir olması ve detaylar hakkında bilgi verebilmesi hukuki süreçlerimizde fayda sağlayacak seçim kriterleridir.

3 yıl önce güncellendi.

Yorum yapın