Ayva Yaprağı Nedir?
Konudaki Başlıklar
Ayva, özellikle ılıman bölgelerde yetişen Akdeniz kökenli bir meyve türüdür. Ayva armuta benzese de genellikle yeşil veya açık sarı renkte olan armuttan farklıdır ve parlak sarı kabuğuyla oldukça cüretkar görünür.
Ancak ayvanın sağlık açısından faydalarını sağlaması nedeniyle bu yazımızda meyvesinden bahsetmeyeceğiz. Şaşırtıcı bir şekilde bitkinin sağlık açısından faydaları sadece meyvesinden gelmiyor. Ayrıca ayva yaprakları sağlığa fayda sağladığı için de faydalıdır.
Beslenme Bilgileri
Ayva yaprakları besin öğeleriyle desteklendiğinden sağlığa fayda sağlayabilir. Ayva yapraklarının sağlığa fayda sağlayan besin değerlerinden bazıları şunlardır:
B1 vitaminiB2 vitaminiB3 vitaminiB6 vitaminiC vitaminiDemirPotasyumKalsiyumMagnezyumSodyumBakırManganez
Sağlık Faydaları
Yukarıdaki besin değerlerinden ayva yapraklarının sağlık açısından bazı faydalar sağlayabileceği sonucuna varabiliriz. Ayva yapraklarının sağlığa faydaları şu şekilde sıralanmaktadır:
İshali tedavi eder
İnatçı ishalden sıkıldıysanız ama doğal çareler istiyorsanız ayva yapraklarını denemelisiniz. Ayva yapraklarının sağlık açısından faydalarından biri de ishali etkili bir şekilde tedavi etmesidir. İster kapsül olarak alın, ister ayva yaprağı çayı olarak içilir, ishal gibi sindirim sorunlarının çözümünde oldukça iyidir.
Kan Basıncını Düzenler
Özel bir çalışma ayva ağacının yapraklarının pektin içerdiğini bildirdi. Pektin kan dolaşımına yardımcı olabilecek bir maddedir. Ayva yaprağı ekstraktının düzenli tüketimi sonucunda normal kan basıncına sahip olabilir ve hipertansiyondan kaçınabiliriz. Bildiğimiz gibi hipertansiyon birçok hastalığa neden olabiliyor.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Ayva yapraklarını tüketme yollarından biri de yapraklarından çay yapmaktır. Yaprakları rahatlıkla bardağa koyup üzerine biraz sıcak su döküp hazır olunca içebilirsiniz. Ayva yaprağı çayı, bağışıklık sisteminiz için sağlık yararları olduğundan sabah kahvenize daha sağlıklı bir alternatif olabilir.
Ayva yaprağı çayının tanen içerdiği bilinmektedir. Tanen mantar, maya, bakteri ve virüslerle mücadelede etkilidir. Bu parazitleri engellemek, ayva yaprağı çayının bağışıklığınızı artırabileceği anlamına gelir.
Kolesterolü Düşürür
Ayva yaprağı ekstraktının kullanıldığı özel bir çalışma, bunun kötü kolesterol seviyelerini düşürebildiğini kanıtladı. Araştırma, haşlanmış ayva yapraklarından elde edilen ayva yaprağı ekstraktının kalp-damar hastalarına verilmesiyle gerçekleştirildi. Tedavi, günlük 50 mg ayva ekstraktı ile 12 hafta sürdü.
Tedavi, kötü kolesterol seviyelerinde önemli bir düşüş ve ardından trigliserit seviyelerinde bir düşüş gösterdi. Araştırmadan ayva yaprağı ekstresi tüketiminin kalp-damar hastalıklarını önleyebileceği sonucuna da varabiliriz.
Kansızlığı İyileştirir
Anemi, vücudunuzun demire ihtiyaç duyduğu bir durumdur. Ve bilginize, ayva yaprağı tüketmek aslında demir ihtiyacınızı karşılayabilir. Sonuç olarak ayva yaprakları anemi tedavisinde size yardımcı olabilir.
Soğuk Algınlığına İyi Gelir
Ayva yapraklarının antiviral özelliğinden dolayı soğuk algınlığında ayva yaprağı çayı içilmesi tavsiye edilir. Sıcak ayva yaprağı çayı, baş dönmesi, ateş, öksürük, hapşırma gibi soğuk algınlığı semptomlarını hafifletirken kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Bronşite iyi gelir
Bronşit, bronşlarınızın iltihaplandığı durumdur. Sonuç olarak nefes darlığı hissedeceksiniz. Bu durumda ayva yaprağı antiinflamatuar özelliğe sahip olduğundan bronşiti tedavi edebilir. Bu nedenle ayva yaprağı tüketmek bronşit semptomlarını etkili bir şekilde azaltmanıza yardımcı olabilir.
Küçük yanıklarda kullanılabilir
Ayva yapraklarının özü, hassas cildi yumuşatma özelliğinin yanı sıra, hafif yanık ciltlerin tedavisinde de güçlüdür. Bunun nedeni ayva yapraklarının yarayı etkili bir şekilde rahatlatan ve yanık ciltte ciddi enfeksiyonu önleyen antiinflamatuar özellikler içermesidir.
Ayva yapraklarının diğer sağlık yararları şunlardır:
Akne tedavisinde kullanılırSedef hastalığının tedavisinde kullanılırEgzamaya iyi gelirGöz hastalıklarını önlemeye yardımcı olurKaraciğer fonksiyonlarını korurBöbrekleri korurKilo vermeye yardımcı olur