dantel modelleri

B12 Vitamini Yönünden Zengin Olan Besinler

B12 Vitamini Nedir?

Konudaki Başlıklar

B12 Vitamini, kırmızı kan hücrelerinin ve DNA’nın oluşumu da dahil olmak üzere birçok vücut fonksiyonunda önemli rol oynayan bir vitamindir. B12 ayrıca beyninizin, sinirlerinizin ve kaslarınızın düzgün çalışması için de gereklidir. B12 eksikliği zihinsel işlev bozukluğu veya sinir hasarı gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Neyse ki aralarından seçim yapabileceğiniz B12 vitamini açısından zengin birçok yiyecek var! [1]

Bu yazıda size B12 vitamininin bazı mükemmel kaynaklarından bahsedeceğiz, böylece bir daha eksiklik konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak!

B12 Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

B12 VitaminiB12 Vitamini Testi (Bu temsili olup gerçeği yansıtmaz)

B12 eksikliğini teşhis etmenin ilk adımı kan testi yaptırmaktır. Testler B12 seviyelerini ve B12 emilimiyle ilgili diğer protein belirteçlerini belirleyecektir.

B12 Vitamini Eksikliğine Ne Sebep Olur?

Yorgunluk veya TükenmişlikKalp ÇarpıntısıNefes DarlığıBaş dönmesi veya BaygınlıkÖğrenme güçlüğüKonsantrasyon bozukluğuDuygudurum bozuklukları (Depresyon vb.)

Ve daha fazlası! B12 vitamini sinir sistemini korumak için gereklidir. Bu vitamin olmadan vücudunuzdaki diğer organların sağlığını da etkileyen kalp sorunları veya hazımsızlık yaşayabilirsiniz. Bir yetişkin için önerilen B12 miktarı 2 ila 2,4 mcg’dir.

Günlük Ne Kadar B12 Vitamini Almalısınız?

Yetişkinler için önerilen B-12 alımı günde iki mikrogramdır ve yaş grubuna göre değişir. 1-13 yaş arası çocuklarda b12’nin günlük dozu 1-2 mcg/gün, yetişkin dozu ise 2,4 mcg/gün’dür.

**mcg = mikrogram

*Not – Gerekli miktar yaşınıza göre değişmektedir, bu nedenle B12 eksikliği yaşıyorsanız öncelikle bu konuda yetkili bir doktora danışın.

Hangi Besinler B12 Açısından Zengindir?

Brie peyniri, Yumurta (özellikle serbest gezen tavuklardan), Somon, Uskumru, Karides, Alabalık, Kuzu, Karaciğer, Ton balığı, Sardalye, Krem Peynir, Yoğurt, Süt, Güçlendirilmiş Tahıllar. Bu besinler B12 açısından zengindir.

Veganlar B12’yi Hangi Gıdalardan Alabilir?

Veganlar B12’yi B12 ile zenginleştirilmiş tahıllardan, soya sütünden veya vegan “etlerinden” alabilirler.

B12 Eksikliği Tedavi Edilir mi?

B12 vitamini eksikliğinin belirtileri genellikle hafiftir ve tedavi gerektirmez. B12 eksikliğiniz varsa doktorunuz muhtemelen anemi veya sinir hasarı gibi olası komplikasyonları önlemek için B12 takviyesi almanızı önerecektir.

*Not – Bununla birlikte, B 12 Vitamini eksikliği yeterince ciddiyse, tıbbi müdahale olmadan geri dönüşü olmayan zararlı anemi gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

B12 Eksikliği İçin İlaç Kullanmalı mıyım?

Hayır. B12 eksikliği vücutta yeterli miktarda B12 bulunmadığı bir durumdur ve bu nedenle daha fazla B12 takviyesi alarak veya sığır karaciğeri veya somon biftek gibi B-12 açısından zengin gıdalar yiyerek kolayca düzeltilebilir.

Ancak B12 Vitamini eksikliği yeterince şiddetli ise, pernisiyöz anemi gibi tıbbi müdahale olmadan geri dönüşü olmayan ciddi sorunlara yol açabilir.

Yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi veya tırnakların kırılması gibi B vitamini eksikliği belirtileri yaşıyorsanız tedavi seçenekleri için doktorunuza başvurun.

B12 Takviyeleri İşe Yarar mı?

B12 eksikliğiniz varsa ve B12 takviyesinin işe yarayıp yaramayacağını öğrenmek istiyorsanız doktorunuza danışmanız en doğrusudur. Doktorunuz belirtilerinizi soracak ve B12 eksikliğinin nedenini teşhis etmek için kan testleri yapacaktır. B12 eksikliklerine beslenme alışkanlıkları, karaciğer sorunları ve hatta yaşlılık gibi birçok farklı faktör neden olabilir. Diyetlerinden yeterince B12 alamayan çoğu insanın seviyeleri düşüktür ancak anemi, yorgunluk veya nefes darlığı gibi daha ciddi komplikasyonlar ortaya çıkana kadar önemli bir sağlık sorunu yaşamazlar. Bu durumlarda takviye almak durumun daha da ilerlemesini engelleyebilir.

Yorum yapın