Bebeklerde ağrılı dışkılama ve kabızlığın en önemli nedenleri arasında anal fissürler yer almaktadır. Anal fissür, anüsün iç kısmında meydana gelen travmaya bağlı olarak anal mukozanın bir veya daha fazla çizgilenmesi ve uzaması ve yırtılması ile oluşur. Bebeklerin anüsündeki bu çatlakların çoğu kendiliğinden iyileşirken, yaklaşık üç hafta iyileşmeyen çatlaklar için mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Neden Olur?
Bebeklerde anal fissürlerin nedeni tam olarak anlaşılamasa da anüsten normalden daha sert geçen dışkının neden olduğu travma sonucu dokuların yırtılmasına neden olur. Bu nedenle kabızlık sorunu yaşayan tüm çocuklarda bu sorun ortaya çıkabilir.
Nasıl Geçilir?
Bebeklerde anal fissürler çoğu zaman herhangi bir tedaviye gerek kalmadan iyileşir. Dışkılama sorunu ve sürekli kabızlık varsa doktor çatlağın genişlemesini önleyecek bir diyet önerebilir. Bu arada düzenli dışkılamanın sağlanması ve dışkının yumuşatılması için yumuşatıcı şuruplarla tedavi sağlanır. Ayrıca anüs içine uygulanan ağrı kesiciler ve hücresel iyileşmeyi hızlandıran pomatlar da tedaviye yardımcı olur. 2 yaş altı bebeklere ciddi bir sorun olmadığı sürece asla parmak muayenesi yapılmaz.
Ne Kullanılır?
Bebeklerde kabızlık gibi sorunların çözümünde yumuşatıcı şuruplar kullanılır. Fitil gibi ilaçlar bebeklerde anal fissürün genişlemesine neden olabileceğinden doktor tavsiyesi olmadan asla kullanılmamalıdır. Aksi takdirde bebek için daha büyük bir sorun ortaya çıkabilir.