Okul çağındaki çocukların sağlıklı besinlerle düzenli beslenmesi sağlık ve gelişim açısından oldukça önemlidir. Bu konu başlığımızda okulda öğle tatillerinde hazırlayabileceğiniz sağlıklı ve doğal besinleri ve sağlıklı ürünleri listelemeye ve bir hafta boyunca beslenme çantanıza sıkılmadan yiyebileceğiniz günlük menüleri eklemeye çalıştık.
Beslenme çantasında neler olmalı?
Konudaki Başlıklar
Okul çağındaki çocukların beslenmesi onların vücut gelişimini doğrudan etkiler. Doğru beslenen çocukların vücut gelişimi diğer çocuklara göre daha iyidir. Küçük yaşta yeterli beslenmeyen çocuklarda kronik hastalıklar ortaya çıkar. Kemik gelişimi yetersiz olan çocuklarda kemik sorunları başlar.
ÖNEMLİ: Zihinsel gelişim için gerekli olan omega 3 vitaminlerini yeterli düzeyde alamayan çocuklarda ruhsal sorunlar ortaya çıkar. Bu nedenle uygun şekilde hazırlanmış bir beslenme kutusu çok önemlidir. Peki beslenme çantasında neler olmalı?
Beslenme Okul Çantası Nasıl Olmalı?
Beslenme çantasında zararlı yiyecekler olmamalıdır!
Günümüzün GDO’lu cipsleri ve kola türü yiyecekleri çocuklarımızın baş düşmanıdır. Karnını çikolata, cips ve kolayla dolduran çocuk sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalacaktır. Özellikle okul kantinlerinde satılan hazır gıdalar ve çikolata türü gıdalar çocukların sağlığına zararlıdır. Çikolata, gofret ve benzeri abur cuburlar çocukların sağlıklı beslenmesine engel oluyor.
Aşırı miktarda çikolata tüketen çocukların dişleri kısa sürede çürür. Küçük yaşta çok fazla abur cubur tüketen çocukların ağız ve diş sağlığı sorunları hayatları boyunca devam etmektedir. Gelişim çağındaki çocukların bedensel ve ruhsal gelişimlerine dikkat etmek gerekir.
GDO’lu gıdalar çocuklarda obeziteye neden oluyor. Bu madde beyinde sürekli bir yeme hissi yaratır. Bu nedenle çocuklar çok fazla besin tüketmeye başlar. Ne kadar yediğini bilmeyen çocuklar kısa sürede obez oluyor. Aşırı kilo çocuğun okul yaşamını ve sosyal yaşamını olumsuz etkiler.
Okul beslenme çantasında neler olmalı?
Okul çağındaki çocukların beslenme çantasında protein, kalsiyum, omega 3, karbonhidrat ve enerji vitaminleri içeren besinler bulunmalıdır. Çocuğunuz için her zaman doğal besinleri tercih etmelisiniz. Kemik gelişimini doğrudan etkileyen yoğurt ve süt en önemli besinlerin başında gelir. Hazır süt ve yoğurdun ne kadar zararlı olduğu medyada açıkça belirtiliyor. Çocuğunuza süt alırken fabrikadan geçmemiş, çiftlikten halka satış yapan firmalar tercih edilmelidir. Çocuğunuzun çok yememesi, doğru ve sağlıklı beslenmesi önemlidir. Bir öğle yemeği kutusunun nasıl olması gerektiğini detaylandırmak için,
Beslenme çantası hazırlarken şunlara dikkat etmeliyiz:
Her gün farklı bir menü hazırlamalıyız. Böylece çocuklar aynı şeyi yemekten şikayet etmeyeceklerdir. Çocuklara temiz ve GDO’suz gıdaları sevdirmek, beslenme alışkanlığı kazanmalarında önemli rol oynuyor. Hazırladığımız menünün doğal olmasına dikkat etmeliyiz. Hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Çocuğun ihtiyacı olan vitamin ve besinlere öncelik vermeliyiz. Mevsim meyve ve sebzelerine yer verilmelidir. Kış aylarında C vitaminine öncelik verilmelidir. Kuruyemişler ihmal edilmemelidir. Menüye zeytin ve yumurtanın yanı sıra peynir de eklenmelidir. www. Cheesecibaba.com/peynirler/ adresinden peynir satın alabilirsiniz.
Peynirci Baba’dan tamamen doğal Peynir ve Süt ürünleri
İçecek Meselesi Çok Önemli
Beslenme çantasına hazır meyve suyu ve kola eklenmesi çocuğunuzun sağlığı açısından tehlikelidir. Meyve suyunu evde kendiniz sıkmalısınız. Ev yapımı yoğurttan hazırlanan ayran da içecek kategorisine eklenebilir.
Kola ve benzeri içecekler çok zararlıdır. Enerji içecekleri ve diğer hazır içecekler gelişmekte olan çocukların gelişimini olumsuz etkilemektedir.
Lunchbox için Haftalık Menü
Pazartesi
Birkaç zeytin, Yumurtalı sandviç (haşlanmış veya omlet) Mevsimine göre taze sıkılmış meyve suyu (250ml),
Salı
Ev yapımı börek veya pohaça, Hormonsuz meyve, Ev yapımı yoğurt ayran,
Çarşamba
Tost Ev yapımı yoğurt ayran, Meyve.
Perşembe
Ev yapımı kek, Meyveli Light süt.
Sadece
Sebze Bir parça peynir Ekmek Gevşek süt.
Çocuklar patates kızartmasını çok severler. Ancak onlara faydalı olan şey kaynatmaktır. Kızartılmış yiyecekler çok fazla kalori içerir ve çocuklar için zararlıdır. Beslenme çantasında her zaman su bulunmalıdır. Şehir suyu kaynatıldıktan sonra soğutulmalı ve ardından çocuğun su şişesine aktarılmalıdır. Beslenme çantasına hazır sular da konulabilir. Bu yazımızda anaokulu ve gençlere yönelik beslenme çantalarının içerikleri ve beslenme çantası içerikleri hakkında detaylı bilgiler verdik.
2 yıl önce güncellendi.