Diş implantı işlemleri genellikle lokal anestezi altında yapılır. Anestezi doğru uygulanırsa işlem sırasında ağrı yaşanmaması gerekir.
İmplant yerleştirilirken ağrı hissediyorsanız bunun iki nedeni olabilir: İmplant sinire baskı yapıyor olabilir veya lokal anestezi işlemi başarısız olmuş olabilir.
Dental implant tedavisi nasıl yapılır? Hangi türler var?
Bu konularla ilgili herhangi bir hata yoksa hiçbir ağrının olmaması gerekir. Bu prosedür tamamen ağrısızdır.
Diş implantasyon süreci nedir?
Diş implantı uygulaması çene kemiğinde diş için istenilen bölgede basit bir yuva oluşturulmasıyla başlar. İşlem sırasında herhangi bir ağrı yaşanmaz. Yuvanın çapına ve uzunluğuna göre seçilen implant adı verilen malzeme yuvaya yerleştirilir. Yuvanın açılıp vidanın takılması yaklaşık 8-10 dakika sürer. Bu standart bir implant uygulamasıdır.
Bazen implantın yerleştirileceği bölgede yeterli kemik bulunmayabilir. Bu gibi durumlarda öncelikle kemik oluşturmak gerekir. Kemik bazen implant ve kemik tozu uygulanarak, bazen de implant uygulanmadan iki ay önce hastanın başka bir bölgesinden alınan kemiğin söz konusu bölgeye yerleştirilmesiyle oluşturulur. Böylece iki ay sonra oluşan kemik dokusuna implant uygulaması yapılabilmektedir. İşlem sonrasında implant çene kemiğinin içinde ve diş etinin altında kalır. Diş etinin altında olduğundan dışarıdan görülmez.
İşlem sonrasında hafif bir şişlik olabilir. Vücuda yerleştirilen tüm materyallerde olduğu gibi implantlarda da işlem sonrasında antibiyotik kullanılması gerekmektedir.
Diş çekimi sırasında diş implantasyonu yapılır mı?
Diş çekimi sonrasında çene kemiğinde ciddi bir hasar yoksa hemen implant uygulaması yapılabilir. Bu nedenle çekim sırasında kemiğe zarar vermemeye çok dikkat edilmelidir. Çekim yapıldığında dişin kökünün çıkarıldığı yerde silindirik bir boşluk oluşur. Bu boşluk özel bir aletle düzeltilerek bu boşluğa uygun bir implant yerleştirilebilir. Bazen bu alanın kenarları çok geniş olabiliyor. Bu alanlar kemik tozu konularak kapatılabilir. Dişin çekildiği yere, özellikle gülümseme hattının bulunduğu ön bölgeye implant yerleştirildikten hemen sonra geçici diş yerleştirilir. Böylece herhangi bir görsel veya fonksiyonel kayıp yaşanmadan işlem tamamlanır.
İmplant tedavisi sonrasında porselen kaplama nasıl uygulanır?
Porselen kaplama diş implantı işleminden yaklaşık altı hafta sonra uygulanır. Bu işlem dijital teknoloji ile yapıldığı takdirde yaklaşık 1 saat sürmektedir. Ölçü alınarak yapılırsa 5 gün sürer. Bu işlem sırasında implantın üzerine abutment adı verilen bir ara parça takılır. Normalde bu ara parçası titanyum bazlı bir metal parçadır. Son yıllarda zirkonyum dayanaklar üretilmekte ve daha estetik olarak tercih edilmektedir. Zirkonyum malzemeler daha doku dostudur. Uzun vadeli sonuçlar daha iyidir.
Zirkonyum veya titanyum abutment üzerine uygulanacak porselen kaplama için zirkonyum veya titanyum kullanılabilir. Başarı oranını arttırmak için zirkonyum kullanımı tercih edilir.
4 ay önce güncellendi.