Prof.Dr. Zekai Kutlubay: “Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin etkilerini daha fazla hissetmeye başlıyoruz. Güneş hayatın devamı için gerekli olsa da çocuklarımızın hassas cildini güneşin zararlı UVA ve UVB ışınlarına karşı çocuk güneş kremleri ile korumalıyız. Çocuklara uygun bir güneş koruyucu kullanmadan güneş ışığına maruz kalmak, güneş yanıkları, cildin erken yaşlanması ve hatta cilt kanseri gibi birçok cilt sorununa neden olur. Çocuk cildi yetişkinlere göre daha hassas olduğundan çocuk güneş kremi seçerken kimyasal içeriği yüksek güneş kremlerinden kaçınılmalıdır. Çocuk güneş koruyucuları geniş spektrumlu olmalı ve çocukların cildini hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı korumalıdır. En iyi çocuk güneş kremi en az SPF15 ila SPF 50 faktörüne sahip olmalı, suya ve kuma dayanıklı, kokusuz, parfümsüz, alkolsüz ve alerjik olmamalıdır. Çocuk güneş kremlerinde kimyasal filtreler içeren ve yüksek kimyasal yüklü ürünler bebeklerin cildinde ciddi reaksiyonlara neden olur. Bu nedenle en iyi çocuk güneş kremleri nano olmayan mineral çinko içeren güneş kremleridir. Nano mineral olmayan çinko, güneşten gelen zararlı UV ışınlarının cildin alt tabakasına geçmesini engelleyerek ciltte bariyer etkisi oluşturur. Nano olmayan mineral çinko sayesinde güneş kremi cilt tarafından hızla emilir ve daha uzun süreli koruma sağlar. Ciltte beyaz leke ve kalıntı bırakmaz. Bu teknolojinin çocuk güneş kremlerinde kullanılması da insan sağlığı açısından oldukça önemli olup, kimyasal filtrelerin çocukların solunum yollarında uzun vadede hasara neden olabileceği yönünde endişeler bulunmaktadır. Benim önerim çocuk güneş kremlerinde Anadolu propolisi, nano olmayan mineral çinko ve ham bal kullanılmasıdır. İçerdiği fenolik ve flavonoid bileşenler sayesinde propolis doğadaki en güçlü antioksidandır ve cilt hastalıklarının tedavisinde çok önemli bir doğal arı ürünüdür. Propolis ciltte bariyer oluşturarak cildinizi UV ışınlarının zararlı etkilerinden korur. Anadolu propolisinin içerdiği doğal bir flavonoid olan “Chrysin”, cildi zararlı güneş ışınlarına karşı korur ve güneş kaynaklı yaşlanmayı önler. Aynı zamanda propolis ve ham bal cildin beslenmesini sağlar.
Pek çok bilimsel çalışma bu bilgiyi kanıtlıyor.
2017 yılında Meksika’daki Guanajuato Üniversitesi’nde yapılan bilimsel bir çalışmada propolisin güneş ışığına karşı koruyucu etkisi incelenmiştir. Çalışmada propolis içeren üç topikal farmasötik preparat (sıvı krem, losyon ve yarı katı jel) 10 sağlıklı bireyin cildine cm2 başına 2 mg propolis olacak şekilde uygulandı. Propolisin zararlı güneş ışınlarına karşı koruyucu etkisi incelenmiştir. Çalışma sonucunda propolisin zararlı güneş ışınlarından koruyucu etkisi in vitro ve in vivo koşullarda doğrulandı.
2020 yılında Kore’de yapılan bir başka bilimsel çalışmada ise propolisin güneş ışığının neden olduğu cilt yaşlanmasına karşı koruyucu etkileri incelenmiştir. İnsan dermal hücreleri üzerinde yapılan çalışmada propolis (2,5, 5, 10 ve 20 µg/mL) alan cilt hücrelerine 10 gün boyunca günde bir kez ultraviyole ışık uygulandı. Çalışma sonucunda; Propolis uygulanan insan cilt hücrelerinde UV kaynaklı kolajen bozulmasının ve cilt yaşlanmasının önlendiği belirlendi.
Bu nedenle çocuk güneş kremi seçerken çocuklarınızın cildine uyumlu, doğal içerikli ürünleri tercih etmeniz önemlidir. BEE’O ApiCare Çocuk Güneş Kremi; Saf Anadolu propolisi, doğal bitkisel yağlar ve mineral çinko filtresi içerir. Doğal mineral filtresiyle cildinizi güneşin zararlı ışınlarından korurken, doğal formülüyle nem dengesini sağlar. Propolis cildi UV ışınlarına karşı korurken aynı zamanda antioksidan özelliği sayesinde radikal bir temizleyici görevi de görür. Serbest radikaller metabolik atıklar ve çevresel faktörler nedeniyle vücutta birikir. Bu serbest radikaller zamanla leke ve kırışıklık gibi cilt sorunlarına neden olabilir. Propolis antioksidan etkisi sayesinde ciltte serbest radikallerin oluşumunu engeller ve bunları temizleyerek ciltte detoks etkisi yaratır. Propolisin vücuttan serbest radikalleri temizlediğine dair bilimsel yayınlarda da veriler bulunmaktadır.
2016 yılında Kyonggi Üniversitesi’nde yapılan bilimsel bir çalışmada propolisin insan keratin üreten hücreleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmada propolis, laboratuvar koşullarında keratin üreten hücrelere uygulandı. Çalışma sonucunda propolisin serbest radikal üretimini azaltarak insan keratin üreten hücrelerinde UVA kaynaklı yıkıma karşı koruyucu etki gösterebileceği bildirildi.” dedi.
Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı: “BEE’O Propolis olarak doğal arı ürünleri konusunda Türkiye’nin ilk ve tek Ar-Ge merkeziyiz. BEE’O Propolis tesisimizde; Anadolu propolisi, arı sütü, polen, arı ekmeği, arı zehiri ve ham bal ürünlerinin yanı sıra bu ürünlerden oluşan yenilikçi katma değerli ürünler; Şurup, boğaz spreyi, shot, tablet ve cilt bakım ürünleri üretiyoruz. Arı ürünleri üretirken en önemli nokta kovandan sofraya kadar doğallığın sağlanmasıdır. BEE’O Propolis olarak yürüttüğümüz “Sözleşmeli Arıcılık” modeli sayesinde ürünlerin doğallığını kaybetmeden tüketiciye ulaşmasını sağlıyoruz. Geliştirdiğimiz patentli ekstraksiyon yöntemimiz ile propolisi uzman mühendislerin gözetiminde kontrollü şartlarda çıkararak propolis içeren yenilikçi katma değerli ürünlere dönüştürüyoruz. Çocuk güneş koruyucuları üretirken dikkat ettiğimiz bazı noktalar var. Çocuk güneş kremlerimiz patentli yöntemimizle elde ettiğimiz saf Anadolu propolisi, nano olmayan mineral çinko, değerli doğal yağlar ve vitaminleri içermektedir. Çocuk güneş koruyucumuzun formülasyonunda kullandığımız nano olmayan mineral çinko filtre sayesinde krem cilt tarafından hızla emilir. Çinko içeren diğer çocuk güneş kremleri beyaz bir görünüm ve kalıntı bırakırken, nano olmayan mineral çinko içeren bu ürün cilt tarafından doğrudan ve kolayca emiliyor.” dedi.
Kaynak: 1) Kim, Da Hyun, et al. “Propolis, Fosfoinositid 3-Kinazı Doğrudan Hedefleyerek İnsan Derisinde UV Kaynaklı Fotoyaşlanmayı Bastırır.” Besinler 12.12 (2020): 3790.
2)Trujillo-Valdivia, Alfonso ve diğerleri. “Propolis içeren üç farmasötik preparatın geliştirilmesi ve bunların insanlarda fotokoruyucu etkilerinin değerlendirilmesi.” Meksika Farmasötik Bilimler Dergisi 48.1 (2017): 43-47.
2 yıl önce güncellendi.