Son zamanlarda adını oldukça yaygın olarak duyduğumuz Dorsaligia, bir takım sebeplerden dolayı sırt bölgesinde meydana gelen ağrılı bir rahatsızlıktır. Kelimenin kökeni dorsa ve liji kelimelerinin birleşiminden gelmektedir. Dorsa sırt bölgesi, liji ise acı veya ıstırap anlamına gelir. Bu rahatsızlık genellikle sırt ve omurga çevresindeki kas, kemik ve sinirlerde ortaya çıkan, ağrı, yanma veya batma olarak tanımlanan fizyolojik bir sorundur. Dorsalji aslında bel fıtığı, skolyoz, kifoz veya lumbago gibi hastalıklara verilen genel isimdir.
Dorsaligia’nın belirtileri nelerdir?
Sırttaki ağrılı rahatsızlıkların neredeyse tamamı genel bir isme sahip olduğundan, hissedilen pek çok semptomu vardır. Ana belirtiler aşağıdaki gibidir:
Sırt bölgesinde sık görülen ağrı Eğilirken, ayağa kalkarken veya çömelirken oluşan şiddetli ağrı Eğilme ve ayağa kalkmada zorluk Sırt ve bel bölgesinde kronik ağrı Sırt bölgesinde yanma ve batma hissi Boyun ve sırt gibi bölgelerdeki sırt ağrılarından kaynaklanan ağrılar Baş Yürümede zorluk Omurgada hissedilen gerginlikler
Dorsaljinin nedenleri nelerdir?
Genel sırt ve omurga rahatsızlıklarını anlattığı için aslında pek çok nedeni vardır. En sık görülen sebeplerden biri günlük hayatımızda duruşlarımızdaki bozukluklardır. Aynı şekilde her geçen gün pek çok kişinin farkına vardığı obezite de sebep olarak gösteriliyor. Sinir kanallarının daralması sırt ve omurgada kronik ağrılara neden olabilir. Bu bozukluğun oluşmasındaki en büyük etkenlerden biri her birimizin hayatımız boyunca yaşadığı strestir. Strese bağlı sendromların kaslar üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu artık bilinmektedir. Yaşa bağlı olarak gelişen kireçlenme de bu hastalığa neden olur.
Dorsalji Tedavi Yöntemleri
Sırt ağrısının oluştuğu bölgeye ve altta yatan asıl soruna bağlı olarak iki farklı tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Birincisi, cerrahi müdahale gerektirmeyen, ilaç kullanımının yanı sıra spor, egzersiz ve fizik tedavinin de yer aldığı tedavi edici tedavidir. Bu tedavi yöntemi büyük ölçüde kişinin stabilitesine bağlıdır. Bir diğer tedavi yöntemi ise cerrahi tedavidir. Bu yöntemle terapötik tedaviyle çözülemeyen sorunlar, cerrahi müdahalelerle çözülmeye çalışılır. Bozukluğun oluştuğu bölgeye göre disk replasmanı, omurganın düzeltilmesi gibi farklı cerrahi müdahaleler yapılmaktadır.
4 yıl önce güncellendi.