Güncelleme: Bugün yani 16.05.2021 tarihinde yapılan açıklamaya göre sadece resmi nikahlar kabul edilmektedir. Eğlenceli düğünler 1 Haziran 2021 tarihine kadar yasak. Bundan sonra ne olacağı, yani düğünlerin yapılıp yapılmayacağı henüz belli değil.
Bir yıllık evli bir kadın olarak düğününüz için ihtiyacınız olan şeylerin bir listesini hazırlayarak sizlere bilgi vermek istedim. Geçtiğimiz yıl tatlı bir heyecan olarak anılarımda kalan evlilik sürecimi ve düğün için gerekli olan tüm evrakları, evrakları, test ve analiz raporlarını başlıklar altında toplayarak anlatmaya çalıştım. Tüm süreç aslında çok basit ama en önemlisi sağlık raporu (kayıtlı olduğunuz aile hekiminin bunu sağlaması gerekmektedir) ve belediyeden alacağınız belgelerdir. Bu arada düğün sürecinin maliyetlerine de değinmeye çalışacağım.
Öncelikle benim gibi memur bir kadınsanız veya özel sektörde çalışan bir kadınsanız ve eşinizin bulunduğu yere yerleşmek istiyorsanız (tam tersi de geçerli olabilir) bunu eşinizle yapabilirsiniz. durum ve bu nedenle düğününüzü önceden (düğün öncesinde) yapmanız gerekebilir. Ben dahil birçok insanın bu şekilde evlendiğini biliyorum. Eş statüsü tespiti konusu ayrı bir süreçtir, onu da sizlere tekrar detaylı olarak anlatacağım. Şimdi en az düğün masrafları kadar önemli olan düğün süreci ve gerekli belgelerden bahsedelim.
Düğün için Gereksinimler
Nasıl Başvurulur?
Konudaki Başlıklar
Evlenmeye karar verenler için resmi nikah işlemleri yapılması gereken en önemli işlerden biridir. Düğün için nereden randevu alınır, nereye başvurulur, gerekli başvuru nasıl yapılır gibi birçok konuda bilgi sahibi olmalısınız. Evlenmeye karar veren çiftlerin nikah işlemleri için başvuracakları yer evlendirme dairesidir. Evlendirme daireleri, evliliğin yapılacağı yerin belediyesine bağlıdır. Eşler farklı yerlerde ikamet ediyor olsalar bile bulundukları belediyenin evlendirme dairelerine ayrı ayrı başvurarak evlilik sürecini başlatabilirler. Daha sonra çiftlerin dosyaları evliliğin gerçekleşeceği nüfus dairesine gönderilir. Ancak farklı yerlerde ikamet eden çiftlerin, evliliklerinin aynı evlendirme dairesinde yapılabilmesi için noterden vekaletname de almaları gerekmektedir.
Toplamda ne kadar para harcadık – Ne kadara mal oldu?
Maliyet açısından düğün salonunun tarihi önemlidir. Her belediye kapasite ve doluluk oranına göre farklı fiyatlar veriyor. Geçen yıl temmuz ayında belediyeye 95 TL ödedik. Tüm harcadığımız bu kadardı. Bu harcamalara aile cüzdanı da dahildir. Bunun dışında rapor ve tahlillerini devlet hastanelerinde (Verem dahil) yaptığımız için herhangi bir para ödemedik. Vesikalık fotoğraf için 30 TL ödedik, dolayısıyla toplam düğün masrafımız 125 TL oldu.
Düğün İçin Gereken Belgeler – Belgeler
Evlilik sürecini başlatmak isteyen çiftlerden, gerekli şartları taşımaları halinde belirli belge ve evraklar istenir. Bağlı olduğunuz belediyenin e-devlet sistemi ile entegre olması halinde düğün için gerekli evrakların büyük bir kısmı bu sistem üzerinden alınabilmektedir. Henüz e-devlet sistemine dahil olmayan belediyeler, evlilik sürecini başlatabilmek için çiftlerden gerekli belgeleri talep ediyor. Evlilik işlemleri için gerekli belgeler şu şekildedir:
Nüfus cüzdanı veya yeni nüfus cüzdanı (fotoğraflı olmalı) Nüfus cüzdanı veya yeni nüfus cüzdanı fotokopisi Sağlık raporu Evlilik beyanı İkamet belgesi Kimlik kayıt örneği Evlilik ehliyet belgesi Pasaport fotoğrafı (6 adet olmalı)
Yabancı uyruklu biriyle evlenmek istiyorsanız bu belgelere ek olarak başvuru için bazı belgeler de talep ediyorlar.
Vatandaşı olduğu devletin temsilcisi tarafından verilen evlenme ruhsatı belgesi, noter onaylı tercümesi bulunan pasaport, doğum belgesi
Düğün ve kan testi için gerekenler
Gerekli Kan Testleri
Evlilik sürecini başlatmak isteyen çiftlerin sağlık raporunda ve evlilik bürolarının taleplerinde yer alması gereken önemli bir kısım da çiftlerin kan tahlilleridir. Bu kan testleri ile evlilikleri açısından kanla ilgili herhangi bir olumsuz durumun olup olmadığı ya da sağlık sorunu oluşturup oluşturmadığı tespit edilir. Kan testleri ile çiftin kan grupları belirlenerek bazı hastalıkların varlığına bakılır. Bu hastalıklar arasında frengi, hepatit ve AIDS gibi hastalıklar yer almaktadır. Aynı zamanda kan testleri sonucunda evlenecek çiftlerin kan uyumsuzluklarına da bakılmaktadır. Olası bir kan uyuşmazlığı durumunda çiftler çocuk sahibi olma konusunda bilgilendirilir. Çiftlerin hamilelik öncesi ne gibi önlemler alması gerektiği, ne gibi sorunlarla karşılaşabilecekleri gibi konular kan testlerinin önemini ortaya koyuyor.
Düğün ve evlilik analizi sonuçları için gereklilikler
Gerekli Analizler
Evlenmeye karar veren ve düğün sürecini başlatmak isteyen çiftlerden sağlık raporu kapsamında bazı testler istenir. Bu testler çiftlerin evlenmesinde herhangi bir sağlık engelinin bulunup bulunmadığının belirlenmesi açısından önemlidir. Bu analizlerin bir diğer önemli noktası da riskler öncesinde alınması gereken önlemler konusunda farkındalık sağlamasıdır. Evlilik başvuru sürecinde evlilik bürolarının sağlık raporunda talep ettiği testler şunlardır:
Kan grubu analizi, HIV analizi, Hepatit B analizi, VDRL analizi, HCV analizi
Sağlık Raporu
Evlilik törenlerinde sağlık raporu alınması kanunla zorunlu hale getirildi. Belediyenizin evlendirme daireleri, evlenmeye karar veren ve evlilik sürecini başlatmak isteyen her çiftten sağlık raporu talep etmektedir. Evlilik işlemleri için gerekli olan sağlık raporu birçok farklı sağlık kuruluşundan alınabilmektedir. Sağlık raporu alabileceğiniz sağlık kuruluşları şunlardır:
Kamu HastaneleriÖzel HastanelerAile ve Toplum Sağlığı MerkezleriSağlık Merkezleri
Yukarıda belirtilen sağlık kuruluşlarından alınan sağlık raporlarının aile hekimi tarafından onaylanması gerekmektedir. Devlet hastanelerinden sağlık raporu almak isterseniz bu hizmet için herhangi bir ücret ödemezsiniz. Tamamen ücretsizdir. Düğün töreniniz için alacağınız sağlık raporu şunları içerir:
Kan grubu testi Cinsel yolla bulaşan hastalıklar testi Akdeniz anemisi testi Hepatit B testi Hepatit C testi
2020 Düğünün Gereklilikleri ve Değişim Süreci
Evlilik işlemlerine ilişkin yukarıda belirtilen şartlarda şu an için herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Birçok belediyeden düğününüz için tarih alabilirsiniz. Ancak tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid19) salgını nedeniyle, ancak salgınla mücadele tedbirlerine uyulması şartıyla düğün törenlerinin gerçekleştirilmesi mümkün. Salgın öncesi gibi kalabalık düğün törenleri artık mümkün değil.
Evlendiğimden bu yana uzun bir süre geçtiği için, sonradan sürprizlerle karşılaşmamanız için, düğün için gerekli belgelerde herhangi bir değişiklik olup olmadığını sizin için tekrar araştırdım.
4 yıl önce güncellendi.