dantel modelleri

Mısır Yağı Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Soğuk sıkım yöntemiyle üretilen mısır yağı, mısırın buğday kısmından elde edilir. Sağlığa zararlı olmadığı bilinen yağ genellikle kızartmalarda kullanılsa da tercihe göre yemeklerde de kullanılabilmektedir. Bitkisel bir yağ olduğundan ulaşılması kolay ve diğer yağlara göre daha ucuzdur. İçerdiği E vitamini sayesinde besleyici olmasına rağmen kolesterole neden olmaz. Kalp sağlığına desteğiyle de bilinen mısır yağı, ısıya son derece dayanıklıdır.

Nerede kullanılır?

Konudaki Başlıklar

Mısır Yağı Nedir ve Nerede Kullanılır? 1

Bitkisel yağ olarak satılan mısır yağının 235 derecelik yüksek sıcaklıklara kolaylıkla dayanabilmesi nedeniyle yanma noktasının yüksek olduğu söylenebilir. Güçlü formülü sayesinde kızartmaya uygun olduğu gibi tercihe göre yemeklerde de kullanılabilir. Yağ, patates kızartmasını sanki ünlü şeflerin elinden çıkmış gibi dönüştürerek istenilen tazelik ve çıtırlığı kazandırır. Şanlıurfa ve Adıyaman yörelerinin lezzeti çiğ köfteye de çok yakışıyor. Özellikle istenilen kıvamı elde eder ve gıdada belirgin ve rahatsız edici bir koku bırakmaz. Diğer yağlara göre hafif ve kokusuz olduğundan evde pişirilen yemeklerin dışarıda da rahatlıkla yenebileceği unutulmamalıdır.

Yağı birkaç saat kullandıktan sonra ağırlık sorunu olmayacağı bilinirken, kullanılan çorbaların ve diğer yemeklerin lezzetini de baskılamıyor. İsteğe göre sıcak veya soğuk her türlü yemeğin yanına eşlik edebilen mısır yağı, bireylerin diyet konusunda desteklenmesinde, salata ve sebze yemeklerinden keyif almalarında büyük rol oynuyor. Sofradaki yeşilliklerin daha canlı görünmesini sağlarken aynı zamanda yemeklerde ideal kıvamı yakalamak için de mükemmel bir seçenektir. Özetle; Soteleme ve kızartmaya da iyi gelen yağ, salata soslarında ve turşularda, kek, ekmek ve diğer unlu mamullerin pişirilmesinde kullanılabilir.

Petrol Nasıl Elde Edilir?

Doğadan gelen lezzetin soğuk sıkım yöntemiyle ortaya çıkarıldığını daha önce belirtmiştik. İçeriğindeki %1-4 oranındaki yağ sıkı bir işleme tabi tutularak elde edilir ve çok yağlı olmaması sağlanır. Mısırdan yağın çıkarılmasında ilk işlem, tanelerin mekanik presleme yöntemine tabi tutulmasıdır. Baskın kokunun giderilmesi için yeniden işlenen yağın içindeki mineral ve vitaminler özenle korunuyor.

Mısır Yağı Nedir ve Nerede Kullanılır? 2

Mısır Yağının Faydaları Nelerdir?

Sağlık açısından tehlike oluşturmayan yağın fitosterol, E vitamini ve linoleik asit açısından zengin olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca kalp sağlığını destekleyen bileşenleri tek bir bileşende birleştiren bitkisel yağın, tip 2 diyabet ve bazı kanser türlerinin risklerini potansiyel olarak azalttığı da tespit edildi.

Yer fıstığı, zeytinyağı ve kanola yağı gibi popüler ve tanıdık yağlara kıyasla yüksek fitosterol içeriğine sahiptir. Tıbbi ve bilimsel araştırmalarla anti-tümör özelliğine sahip olduğu gösterilen mısır yağı, akciğer hücrelerinin sağlıklı yapısının korunmasına katkı sağlıyor. Koruyucu özelliklerinin yanı sıra akciğer kanserini önlediği ve kanserli bireyin sağlıksız hücrelerinin büyümesini engellediği de araştırmacılar tarafından kanıtlanmıştır.

Bitkisel yağın içeriğinde görülen, kanser riskini azaltan ve insan sağlığına olumlu etkileri olan beta-sitosterolün kanser karşıtı özellikler oluşturduğu söylenebilir. Ayrıca yüksek kolesterol seviyesini hızla düşüren formülü kalp sağlığının bozulmasını önleyerek hastalıkların önlenmesini sağlar.

Stres ve sağlıksız beslenmenin bir araya geldiği modern dünyada kalp krizi riskini ortadan kaldıran mısır yağı, E vitamininin destekleyici özelliğinden yararlanır. Bu sayede doğal antioksidanlar oluşturarak kalp krizine bağlı ölümlerin önüne geçer.

Cilt ve saç sağlığının iyileştirilmesiyle inatçı hastalıkların çözümü kolaylaşır. Saçların uzamasını ve parlaklığını sağlayarak eskisine göre önemli farklılıklar sunar. Tüm bunlara dayanarak cildin normal görünümünü artırır ve daha genç bir cilde yol açar.

Mısır Yağı Ne Kadar Sağlıklıdır?

Fitosterol, E vitamini ve linoleik asit nedeniyle sağlıklı bir seçim oluşturur. Zeytinyağının alternatifi olarak değerlendirilen mısır yağı kilo yönetimine önemli katkı sağlıyor. Yüksek sıcaklığa dayanıklı yapısı onu her türlü pişirme durumuna uygun hale getirir. Bir yemek kaşığı yağda 122 kalori, 14 gram yağ ve %13 oranında E vitamini bulunur. Bu da onun ne kadar güçlü bileşenlerden oluştuğunu gösterir.

Mısır Yağı ile Diğer Yağlar Arasındaki Fark Nedir?

Bitkisel yağ terimi bitkilerden elde edilen yağ anlamına gelir. Zamanla mısır yağı, kanola yağı veya bitkisel yağ olarak satılan diğer bitkisel yağlara sağlıklı bir alternatif haline geldi. Kanola yağına benzer renklere sahip olan mısır yağının aynı miktarda kalori, yağ, karbonhidrat, şeker ve kolesterol içerdiği dikkate alındığında kanola yağı yerine kullanılmasında bir sakınca yoktur. Ülkemizde sıklıkla kullanılan bu yağın zeytinyağına göre daha ucuz ve daha güçlü içeriklere sahip olması kullanım açısından bütçe dostu olarak görülmeye devam ediyor.

Mısır Yağı

Mısır Yağı ile Pişirme Yöntemleri

Yağda kızartma, ızgara, normal pişirme ve karışık kızartma yöntemleriyle lezzetli yemekleri sofralara getirmek oldukça basit. Yüksek sıcaklıkta pişirilen, kızartılmış, çıtır bir tavuk için derin yağda kızartma yöntemi kullanılmalıdır. Fileto, çörek gibi hamur işlerini de aynı yöntemle yaparak ideal görünüm ve tazeliğe ulaşmak mümkündür. İkinci yöntem olan ızgarada pişirilen et yemeklerinde ise en mantıklı hareket, yapışkanlığı ve dumanı önlemek için mısır yağı kullanmaktır. Tuzlu yiyeceklerin yanı sıra tatlı ihtiyacınızı karşılamak için kek vb. yiyebilirsiniz. Hafif yiyeceklere eklenebilir. Nötr tadı ve kokusuz olması, pastanın istenilen tadını hiçbir şekilde bozmaz. Pişirme yöntemlerinin sonuncusu olan karışık kızartma, farklı tatların bir araya geldiği pilav veya sebze yemeklerini içerir. Buradaki en iyi pişirme tekniği kaşık yardımıyla dağıtılan mısır yağının ısıtılmasıdır.

Koruma Türü ve Çevresel Özellikler

Yağın serin, kuru ve kokusuz ortamlarda saklanması ve güneşe maruz kalmayacak bir ortamda muhafaza edilmesi gerekmektedir. Yağın bozulduğu durumlarda kullanılmaması gerektiği ve son kullanma tarihinin sadece 24 ay olduğu unutulmamalıdır. Kullanılmış yağı doğrudan lavaboya, denize veya kanalizasyona dökmek yerine temiz, kapalı bir kapta saklamak hem ekosistemin korunmasında rol almanıza yardımcı olacak hem de çevre dostu olarak görülmenize neden olacaktır. Listelenen maddeler dışında; Değerli bilgilerin elde edilmesi açısından çevreye zarar vereceğini düşündüğünüz alıcı bir ortama yağı dökmemeniz önemlidir.

2 yıl önce güncellendi.

Yorum yapın