dantel modelleri

Süt Kaynatma Yöntemleri – Bakımlı Kadın

kaynayan süt

Sütünüzü ister sağlık amacıyla ister yemek pişirmek için ısıtıyor olun, kaynayan sütün sütünüzü nasıl etkileyeceğini merak ediyor olabilirsiniz.

Aslında kaynamış sütün besin bileşimi ve sağlık açısından faydaları çiğ sütten doğrudan farklıdır.

Bu yazımızda kaynamış sütün içerdiği minerallerden, faydalarından ve sütü tüketmeden önce neden kaynatmanız veya kaynatmamanız gerektiğinden bahsedeceğiz.

Sütü Neden Kaynatmalıyız?

süt kaynatma yöntemleri 1

İnek sütünün kaynama noktası yaklaşık 95°C’dir.

Bu, puding veya kek gibi pişmiş veya fırınlanmış bir yemeğe süt eklerseniz pişirme işlemi sırasında teknik olarak kaynama noktasına ulaşacağı anlamına gelir.

Bazı insanlar mikropları yok etmek ve gıda zehirlenmesini önlemek için sütü kaynatırlar. Ancak bu gerekli değildir.

Özetle, çiğ, pastörize edilmemiş süt olmadığı sürece güvenlik nedeniyle kaynatmanıza gerek yoktur. Bu durumda kaynama noktasına kadar veya kaynamaya yakın bir sıcaklıkta ısıtmak çoğu bakterinin seviyesini önemli ölçüde azaltacaktır.

Sütü kaynatmanın artıları ve eksileri vardır. Kaynatmanız gerekip gerekmediği, süt içmekten ne elde etmek istediğinize bağlıdır.

Süt Kaynatmanın Faydaları

Kaynatılmış süt, bazı sağlık yararları sağlayabilecek ekstra kısa ve orta zincirli yağ asitleri içerir.

Kısa zincirli lipitler midenizdeki hücreler için hayati bir enerji kaynağıdır. Bağırsak sağlığının iyileştirilmesi ve kolon kanseri riskinin azalmasıyla bağlantılıdırlar. Bazı araştırmalara göre kısa zincirli yağlar sağlıklı vücut ağırlığının, kan şekerinin ve kan basıncının korunmasında da rol oynayabilir.

Kaynamış süt içmenin avantajları ve dezavantajları vardır. Daha az riboflavin ve sindirilebilir protein elde edersiniz, ancak daha az kısa ve orta zincirli yağ alırsınız. Laktoz intoleransı veya süte alerjisi olan kişiler kaynayan sütü daha kolay tolere edebilir.

Sütü Kaynatmanın En İyi Yolu

süt kaynatma yöntemleri 2

Sütü kaynatmak kolay görünebilir, ancak ister içmek ister bir tarifte kullanmak isteyin, sütü uygun şekilde kaynatmanın bir sanatı ve biraz da bilimi vardır.

Süt su, lipitler, karbonhidratlar ve proteinden oluşur. Isıtıldığında su buharlaşmaya başlar ve diğer bileşenler ayrılır.

Çok erken kaynatmak şekerleri yakabilir ve peynir altı suyu proteinini kesebilir. Bu, tavanın alt kısmının yanmasına ve üst kısmında kabuk oluşmasına neden olacaktır. Kaynayan süt aynı zamanda üstte bir köpük oluşturur ve bu köpük hızla dökülüp ocağınızda yanık bir pislik bırakabilir.

Sütünüzü orta ateşte, sürekli karıştırarak kaynayana kadar hafifçe ısıtmak en iyisidir. Sütü yavaşça karıştırıp kaynatmak, suyun, karbonhidratların, yağın ve proteinin bir arada tutulmasına yardımcı olur.

Tencerenin kenarlarında ve ortasında yalnızca birkaç kabarcık oluştuğunu fark ettiğinizde ısıyı kapatın.

Sütün sıcaklığı ne kadar yüksek olursa, proteinlerin denatüre olma ve kesilme olasılığı da o kadar artar. Daha yüksek sıcaklıkta pişirirken Maillard işleminin neden olduğu tat ve renk değişikliklerini tespit etme olasılığınız daha yüksektir.

Süt soğuyunca karıştırmaya devam edin. Bu, sütün üzerinde kabuk oluşmasını önleyecektir. Oluşması durumunda tüketilmesi tamamen güvenlidir. Çiğnenebilir dokudan hoşlanmıyorsanız, yağı alıp atabilirsiniz.

Ayrıca pastörize sütün kaynatılması da tüketimi daha güvenli hale getirmez. Ancak sütünüzü kaynatarak bazı besinsel faydalar elde edebilirsiniz.

Bunlar arasında kilo kaybını desteklemeye ve daha iyi bağırsak ve metabolik sağlığı desteklemeye yardımcı olabilecek kısa ve orta zincirli yağlar bulunur.

Yorum yapın