Tahin Helvası Nedir?
Konudaki Başlıklar
Ortadoğu’nun leziz tatlısı tahin helvası, susamın şeker, tereyağı, un, tarçın ve fındık tozuyla birleştirilmesiyle yapılıyor. Tahin helvası dünyanın birçok ülkesinde kış aylarında sıklıkla servis edilmektedir. Bu yazımızda bu leziz Ortadoğu tatlısının faydalarından ve geçmişten günümüze nasıl geldiğinden bahsedeceğiz.
Kim Üretti?
Tahin helvası, Türkiye’de üretilen ancak daha sonra Avrupa’ya ve Asya’nın diğer bölgelerine yayılan bir Orta Doğu şekerlemesidir. Tahin helvasının ilk sözüne MS 850’den kalma “Kitabu’t Tasavvuf” adlı eski bir Türk yemek kitabında rastlanır. Bu yemeğin MÖ 700 gibi erken bir tarihte Asur İmparatorluğu döneminde ortaya çıktığına inanılıyor.
Neyden yapılmış?
Tahin helvası susam, şeker ve balın harmanlanmasıyla yapılır. Tek yemek olarak tüketilebileceği gibi baklava gibi lezzet katan diğer tatlılara da katılarak tüketilebilir. Karışım daha sonra yağlanmış tepsiye ince tabakalar halinde yayılır ve hiç yapışmaz. Bu şekilde istenilen şekil ve boyutlarda kesilmeden önce 120 derece sıcaklıktaki fırında yaklaşık bir saat bekletilir.
Faydaları nelerdir?
-Tahin helvası kolesterol seviyenizi dengeleyebilecek sağlıklı yağlar içerir.
-Aşırı miktarda tüketilmediği takdirde kilo vermeye yardımcı olur.
-İçerdiği magnezyum sayesinde enerji verir.
-Kemik gelişiminize fayda sağlar.
-Kan şekerini düzenler.
-Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Ayrıca Tahin iyi bir kalsiyum, demir ve protein kaynağıdır. Ayrıca tiamin (B 1), riboflavin (B 2), niasin (B 3), piridoksin (B 6), folatlar, pantotenik asit ve biyotin gibi B vitaminleri açısından da zengindir. Tahin helvası potasyumla doludur ve bu da kalbimize fayda sağlar. Yapılan bir araştırmaya göre günde 25 gram ve daha fazla tahin helvası yiyenlerde kolesterol seviyesinin düştüğü ve kalp hastalığı riskinin azaldığı gözlemlenmiştir. Her gün iki porsiyon (50 gr) yiyen bir kişide kötü LDL kolesterolün statin ilaçları kadar düştüğü gözlemlenmiştir. Tahin helvası yaşam beklentisinin artmasıyla ilişkilidir. Ayrıca helva hayvansal yağlar kullanılmadan yapılırsa hayvansal besinleri tüketmeyen veganların da yiyebileceği yüksek proteinli bir besindir. [1]
Zararları nelerdir?
Çok fazla tahin helvası yemek kilo almanıza neden olacağı gibi yüksek kalorili beslenme başka sağlık sorunlarına da yol açabilir. Ayrıca aşırı tüketim kalp hastalığı ve diyabet riskini artırabilir.
Tahini Evde Nasıl Yapabilirim?
Aşağıdaki basit adımları izleyerek kendi Tahininizi evinizde yapabilirsiniz:
– Susam tohumlarını yaklaşık iki saat suda bekletin.
– Islatılmış tohumları şeker ve balla birleştirerek bir macun oluşturun.
– Tereyağı veya sıvı yağ ile yağladığınız tavaya karışımı dökün.
– Gerekirse karışımı fırına koymadan önce her 20 dakikada bir tavada karıştırın. Karışımı 120 derecelik fırında bir saat boyunca tavaya koyun. Helvayı piştikten sonra hala sıcakken iri parçalara ayırmayı unutmayın! İstenilen şekil ve boyutlarda kesmeden önce tamamen soğumasını bekleyin.
Not: Tahini pişirmek istemiyorsanız fırına dayanıklı bir kaba alıp üzerine biraz fıstık ezmesi sürebilirsiniz.
Nasıl Saklanır?
Tahin helvanızı saklamanın en iyi yolu nem ve hava almayan bir kapta saklamaktır. Bu hem tahin helvanızın taze kalmasına yardımcı olur ve kurumasını engeller, hem de tahin helvanıza bakteri veya nem girmesini önler.
Kaç Kalori?
Ortalama 100 gram Tahin Helvası 400 kalori içerir. Elbette bu oran kullandığınız markaya göre değişiklik gösterebilir. Aşırı tüketildiği takdirde ideal kilonuzun artmasına, şeker hastalığına ve kalp hastalıklarına neden olabilir.
Diyet yaparken tüketilebilir mi?
Evet! Tahin Helva, gluten ve süt ürünleri içermediğinden alerjisi olanlar veya diyet kısıtlamaları olanlar için mükemmel bir yemek seçeneğidir.