dantel modelleri

Yeminli Tercüme Nedir, Ne Değildir?

Yeminli tercümeler, noter tarafından yetkilendirilmiş, tercüme ettiği dillerdeki yeterliliğini noter huzurunda kanıtlamış, yemin etmiş ve altına kendi imzasını ve kaşesini koymuş tercüman tarafından yapılan tercümelerdir. Yurt dışı işlemlerinizde kullandığınız, üniversiteler, konsolosluklar, noterler ve diğer kamu kurumları tarafından talep edilebilecek hukuki evrakların tercümelerinin yeminli tercümanlar tarafından yapılmış olması da bir zorunluluktur.

Yeminli tercüme nedir, ne değildir? 1

YEMİNLİ TERCÜME İLE NOTER ONAYLI TERCÜME ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Yeminli tercüme ile noter tasdikli tercüme farklı şeylerdir. Yeminli tercümeler sanılanın aksine noter huzurunda yapılmaz; Yeminli tercüme yapma izin ve yetkisi yalnızca noter tarafından onaylanan tercümanlara aittir. Noter tasdikli tercüme, yeminli tercümanlar tarafından tercüme edilen resmi belgenin aynı zamanda noter tarafından tasdik edilmesi ve mühürlenmesi anlamına gelmektedir. Bir belgenin noter tasdikli tercümesine ihtiyacınız varsa öncelikle yeminli tercüme yaptırmanız gerekmektedir. Bu durumda belgenizin tercümesi başvurduğunuz noterin çalıştığı tercüme bürosu tarafından yapılır ve bu belge noter tarafından onaylanır. Noter tasdikli tercümede, başvurduğunuz noterin anlaşmalı tercümanının yaptığı tercüme dışında herhangi bir tercüme kabul edilemez.

Yeminli tercüme nedir, ne değildir? 2

YEMİNLİ TERCÜME NASIL YAPILIR?

Yeminli tercüme ile noter tasdikli tercüme arasındaki farkı daha önce açıklamıştık. Şimdi yeminli tercümenin alanlarından ve nasıl yapılabileceğinden bahsedelim. Üniversite başvuruları, vize başvuruları ve evlilik cüzdanları için yurt dışından talep edilen tüm evraklarda etik hataların oluşmaması açısından yeminli tercümanlar tarafından imzalanmış ve kaşelenmiş belgeler gerektirmektedir. Yeminli tercümeleriniz için Çevirimvar Online Tercüme Bürosu nerede olursanız olun yanınızda. Güven ve memnuniyeti garanti eden Çevirimvar, belgeleriniz için anında fiyat ve teslimat bilgisi sağlar. Fiyat bilgisi verilirken tercüme edilecek belgenin hangi dile, formatına ve içeriğine dikkat edilir. Çevirimvar, öğrenci belgesi ve transkript gibi bazı belge türleri için sabit fiyatlandırma sunar ve bu belge türlerinde yeminli çeviri için ekstra ücret talep etmez.

Yeminli tercüme yaptırmak için orijinalini göndermenize gerek kalmadan belgenizin dijital versiyonunu e-posta yoluyla, fotoğraf veya belge olarak Çevirimvar Online Tercüme Bürosu’na gönderebilirsiniz. Belgenizin imzalı ve kaşeli tercümesi e-posta yoluyla teslim edilecektir. Bu belgeleri resmi işlerinizde yazdırarak kullanmanız mümkün ancak Çevirimvar, orijinal tercümesi talep edilmesi durumunda belgenin imzalı versiyonunun posta yoluyla gönderilmesi hizmetini de sunmaktadır.

Yeminli tercüme nedir, ne değildir? 3

YEMİNLİ ÇEVİRMEN NASIL OLUNUR?

Yeminli tercüman olabilmek için gerekli bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlara göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, bir üniversitenin mütercim tercümanlık bölümü veya ilgili diğer yabancı dil bölümlerinden mezun olmak ve TOEFL gibi yeterlilik belgelerinden birine sahip olmak gerekmektedir. Çevirmenler mülakatla yeterliliklerini kanıtladıktan sonra noter huzurunda yemin ederler ve tutanak tutarlar. Şartları karşılayan ve tüm aşamaları geçen tercüman, imza ve kaşe yetkisine sahip yeminli tercüman olur.

2 yıl önce güncellendi.

Yorum yapın